tisdag 24 september 2013

Vi lär oss aldrig

Sedan igår handlar allt om register. Register, registreringar och insamling av uppgifter som sammanfogas till just ett - ja register. Eller kalla det arbetsfiler, arbetsmaterial eller vad ni vill. Det är ändå inget nytt. Att register upprättas över nationella minoriteter är inget nytt. Att polisen har olagliga register är inget nytt. Att de som är eller tycker "annorlunda" ska hållas koll på är inget nytt. Att det "avslöjas" då och då är regel.

Det har skrivits inte bara spaltmeter utan hyllmeter om detta genom åren. Inte minst har det gjorts utredningar om detta. Det finns dessutom (minst) ett museum med ständiga utställningar som beskriver hur svenska staten förföljt och registrerat etniska minoriteter. Du kommer väl ihåg Forum för levande historia? Dessutom presenterades sju statliga utredningar inklusive forskarrapporter presenterades i början av 2000-talet där statens smutsiga byk skulle tvättas ren. Sedan införde vi FRA.....

Nu rasas det. Snart kommer kanske någon avgå. Sedan fortsätter det för vi lär oss aldrig någonting. Eller så tycker politiken inte att det är så allvarligt som det sägs. Det är nämligen politikens uppgift att hålla i tömmarna. Ja, självklart ska polisen följa lagen och reglerna men när de missbrukas måste reglerna stramas åt och hårdhandskarna måste på. Det duger inte att vi först rasar, inför nya tillsynsmyndigheter och därefter ger ökade möjligheter och befogenheter till både polisen och andra. Det duger inte. Det är ett dubbelspel och tydligen lär vi oss aldrig.

Inga kommentarer: