måndag 2 september 2013

Vem bryr sig om kriminalpolitiken?

Bläddrade lite förstrött i tidningen Riksdag och departement idag. Det är en utmärkt tidskrift om en vill hålla sig lite ajour med vad som händer i just Riksdag och i Departement. I en notis läser jag att reglerna kring kontaktförbud i det egna hemmet ska skärpas, alltså att det ska krävas lite mindre för att en människa som hotar sin partner ska kunna stängas ute ur det egna hemmet.

Det kan ju låta logiskt och helt korrekt att en person ska kunna känna sig säker och trygg i det egna hemmet och att det är rimligare att stänga ute den som hotar än att den hotade måste fly. Samtidigt är det inte självklart eller var i alla fall inte det när regeln först infördes i början av 2000-talet. Då hölls det seminarier om förslaget. Kunde verkligen en sådan här regel införas med hänsyn till Europakonventionens egendomsskydd. Kriminalistföreningen höll en debattkväll och där pratade justitieråd och politiker både hit och dit. Minister Bodström fick försvara sig mot europeiska kollegor som tyckte det var uppåt väggarna.

Så var det då fråga om livstidsstraff. Under väldigt många år har många partier drivit frågan om att avskaffa livstidsstraffet. Folkpartiet och KD har stått upp för denna modernisering tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Det har skett förbättringar. Numera är det domstolen i Örebro som avgör när straffet ska tidsbestämmas. Högsta domstolen har också markerat att livstidsstraffet ska vara förbehållet de absolut grövsta brotten.

Så, som en blixt från klar himmel. Ur en byrålåda på Rosenbad plan 5 kommer ett förslag om att ändra straffmätningen. Nu ska livstid vara normalstraffet för mord, utan undantag. Den svenska principen om att domstolarna avgör och att vi jobbar med straffskalor beroende på brottets karaktär och allvar är satt ur spel.

Har då detta förslag föregåtts av någon debatt? Finns det ett behov av att rejält höja straffen? Finns det några empiriska bevis om att detta förslag kommer drastiskt minska antalet mord? Jag tror de flesta av oss är överens om att svaret på alla ovanstående frågor är nej.

Men det borde väl ändå ha lett till lite debatt i efterhand? Det är ju ändå ganska genomgripande beslut, i synnerhet det där regeringen bestämmer straffmätningen. Nej inte det heller. Det enda skrivna ifrågastättandet som jag hittat är Oisín Cantwells krönika i Aftonbladet som du kan läsa här.

Det är uppenbart att folk skiter i kriminalpolitiken. Det är uppenbart att moderaterna som styr och ställer på justitiedepartementet vill implementera lite "Gamla moderaterna" i sin politik. Hårdare tag och längre batonger helt enkelt. De lär inte vinna valet på försvarsfrågor, en annan gammelmoderat paradfråga, så detta kanske är möjligheten. Men ni andra? KD, FP, V och MP - var är ni i debatten? Är det någon som bryr sig om kriminalpolitiken eller har ni låst och kastat bort nyckeln?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Debatten ska föras, men riskdagen ska ju vara en "avbild" av befolkningen och "vanligt folk vill se flera livstidsstraff.

Alla smutsiga detaljer sa...

Hej Anonym och tack för kommentar. Jag tror att du har fel när det gäller vad folk vill se i from av straff. Alla undersökningar jag sett tyder på att svenskarna har en ganska human syn på kriminalvården. De flesta vill nog ha en kriminalpolitik som ger resultat och så att säga valuta för pengarna.

I övrigt så är det ju som sagt faktiskt hyfsat anmärkningsvärt att vi tar så lätt på dessa frågor plötsligt och dessutom att vi utan debatt låter regeringen bestämma straffvärde. Jag hör inte ens en debatt bland jurister mm. Det är oroande.