söndag 25 januari 2009

Island igen

Det är oundvikligt, jag bara måste återvända till Island. I förrgår utlyste regeringen nyval. Valet ska hållas i början av maj. Kanske spelar det in att statsministern har cancer och att sossarnas partiledare och tillika regeringskoalitionspartner lider av samma sjukdom men den främsta anledningen torde vara de protester som folket ställt till med.

Krisen djupnar och isländarna får gå från hus och hem. Det där vet du redan. Det du kanske inte visste är att det bildats en folkrörelse på Island under namnet Nya tider. Folket kräver reformer, mindre girighet och bättre välfärd. Igår demonstrerade var 50:e islänning i Reykavik.

På mitt jobb svarar jag ofta i telefon. Ibland är ilskna typer som ryter att "socialismen har ju inte fungerat som samhällsmodell någonstans". Kanske det, men det har inte kapitalismen heller! Det är väl ganska uppenbart. Jag vet att jag drömmer och jag vet att jag är idealist med höga förväntningar men tänk om Island nu kan visa vägen till ett nytt folkhem. Det första landet i väst som var på väg att krascha kan bli ett föredöme om folket får vara med från början.

Revolution underifrån är den enda revolutionen som är värd någonting.

Inga kommentarer: