torsdag 22 januari 2009

Det kokar på IslandFör några år sedan var jag på Island i tjänsten. Jag jobbade för VSG i Nordiska rådet och hade förmånen att åka lite hit och dit. Väl på Island blev vi hämtade i en Jeep av Steingrímur J. Sigfússon som körde oss direkt till Blå Lagunen. Det var mars och i luften yrde snön. Det var en häftig upplevelse att simma ut i den "varma källan" mitt i vintern (egentligen består Blå lagunen av spillvatten från fabriken intill...).

Nå, efter denna inledning blev vi guidade genom Reykavik och dess storstilade arkitektur. Fantastiska villor med utsikt och yta. Hela stan utstrålade verkligen flärd och nästan Stureplan. Hemma hos Steingrímur blev vi bjudna på gravad haj och brennevín, inget jag rekommenderar

Nästa dag fick vi åka på en tur med samma guide i samma Jeep. Det var fantastiskt att se geisrarna och spännande att lära om Isländsk historia och kultur. Vi fick bland annat lära oss om det första tinget som hölls på Island. Islänningarna själva berättar gärna om Island som den nordiska demokratins vagga.

Nu kokar det på Island. Demonstrationerna avlöser varandra. De där villorna byggdes av luft och Island blöder. Kan man kalla det revolution om folket tvingar fram ett nyval? Den tyngste kandidaten att efterträda den nuvarande presidenten sägs vara en viss Steingrímur J. Sigfússon. Han hade synpunkter på utvecklingen för länge sedan. Läs om det här.

Inga kommentarer: