måndag 17 januari 2011

Snacka om SD

Idag ska jag tillbringa dagen med att prata om Sverigedemokraterna. Antirasistiska strategier och förhållningssätt. Det är modernt och i tiden även om jag kanske hellre skulle talat vänsterpolitik och strategier för sådan. TV har kört dokumentärer om "100 dagar efter valet". Aftonbladet gör en specialgranskning av Sverigedemokraterna, deras historia, väljare och ideologi. Till råga på allt var Jimmie Åkesson gäst i radions lördagsintervju.

Det är lite tröttsamt tycker jag, för vi vet ju vilka dom är. Dom är nationalister som inte gillar människor med rötter i andra länder, i alla fall inte om dom befinner sig i Sverige. I radion satt Åkesson programmet igenom och talade om assimilation, det är nytt. Dom har på hundra dagar lyckats ändra språkbruket och väldigt få verkar reagera.

Men kanske måste det göras. Kanske är det medias och politikers sätt att göra bot. Vi som inte skulle ta debatten för "vi pratar inte med rasister". Media som "inte skulle ge dom utrymme". Nu sitter vi här och har snart tillbringat ett halvår med att vara arga över misslyckandet, det är dags att göra något.

Det första vi kan göra är att erkänna att SDs intåg är politikens misslyckande för just politiken. Liksom Hans Linde skriver i Aftonbladet handlar det om nedrustningen av samhällets service på landsbyggden, visst. Men det är bara en liten del av förklaringen. Vi måste förstå att även partiapparaternas nedmontering är en del av misslyckandet. Maktkoncentration, globalisering och känslan av att inte vara viktig. När fackföreningsrörelsen drar sig tillbaka och ingen ens frågar om jag ska vara med och dela flygblad längre. När första maj blivit reducerat till en "familjefest" med ansiktsmålning och ponnyridning istället för en manifestation för arbete mot kapital.

Jag tycker att du ska läsa boken "Svensk, svenskare - ett reportage om Sverigedemokraterna. Då kan du börja förstå en del av vad det handlar om. Delta i debatten, inte minst på bloggen med samma namn som boken.

1 kommentar:

brodeur sa...

Skall vi förklara varför folk 2010 fortfarande röstade på V ?

Eller gäller förklaringar bara partier som du inte gillar ?