lördag 29 januari 2011

Kommer du ihåg?

Kommer du ihåg dom där så kallade egypenavvisningarna? Ahmed Agiza och Mohammed Alzery sändes brutalt ut ur Sverige med luvor för ansiktet, drogade och bakbundna med hjälp av amerikanska agenter. Dom hämtades upp på Bromma flygplats för att skickas till ett ökänt fängelse i Egypten.

Självklart var det ingen nyhet eller överraskning för svenska myndigheter att det förekom tortyr i Egyptiska fängelser. USA som bistod med flyg och ombordservice struntade antagligen i vilket. Så, vi fick en "diplomatisk försäkran" att dom avvisade skulle hanteras humant! Helt galet.

Samtidigt som vi förfasade oss över hanteringen av Agiza och Alzery fälldes hanteringen i FN. Sverige fick vackert betala ut ett rejält skadestånd för att vi skickat männen rakt i i famnen på en grym och inhuman regim. Samtidigt som detta pågick upptäckte svenskarna på riktigt charterparadisen Sharm al-Sheik och Hurghada. All inklusive, sol och lite dykning vid dom känsliga korallreven i Röda havet på behagligt avstånd.

Dubbelmoral, okunskap, feghet, blindhet, ovilja. Nu pågår revolutionen och ingen vet vad som ska komma efter. Det är tyst, obehagligt tyst från EU och Sverige. Carl Bildt har sagt att han inte gillar att man stängt ner internet - NO SHIT? "Vi ger vårt stöd till folket säger andra". Det är på tiden säger jag.

För att få någon information kring händelserna lyssnar jag på Al Jazzera som ger både direktrapportering och analys. Det duger inte med en minutrapportering om hur många som dödats, vi vill veta mer. Jag hoppas alla förstår att vi i väst varit en del av förtrycket och nu är vi skyldiga att bli en del av lösningen!

Inga kommentarer: