torsdag 6 januari 2011

Söndag? Häng gud!

Ja, det är tydligen söndag idag igen. Det fanns ingen tidning på hallmattan, det var i och för sig inte typiskt en söndag men däremot var det gudstjänst på radion. Jag har sagt det förut, jag ogillar verkligen gudtjänster på radion. Det kanske är ogint men jag tycker att religion ska hållas privat, inte i public service. Även om man någon gång då och gå släpper igenom en eller annan "alternativ" religion är det ju den avskaffade statskyrkan som förhärskar.

Tänk dig att man gjorde samma sak med politiken. Vecka efter vecka pratar moderaterna om sina funderingar och tankar en timma på söndagsförmiddagen. Någon gång då och då får ett av dom andra partierna komma till "för den goda sakens skull". Det skulle så klart bli ett ramaskri utan dess like. Men, när det gäller religion - då är det plötsligt helt okej.

Nej, låt nu en gång för alla religionen vara och förbli en ensak. Om jag vill hålla på med vidskepelse av något slag, ensam eller i grupp, så är det privat. Den enda gången staten ska lägga sig i är om religionen i sig bryter mot de regler som vi gemensamt kommit överens om i lagstiftningen Tvångsgifte, barnmisshandel, kvinnoförtryck, omskärelse - det är sådana saker där samhället har ett ansvar att skydda medborgarna. Om man däremot vill tillbe en sten eller åkalla djävulen, jultomten eller något annat vidskepligt väsen, det får man sköta själv.

3 kommentarer:

Helena Duroj sa...

jamen så är det ju: dom pratar högerpolitik i radio timme ut och timme in. och sen får nån av oss säga något apart motsatt.
chict och yttrandefrihetsmässigt!

Jah Hollis sa...

Fast religionen är på väg tillbaka på bred front. Nu är det uppenbarligen vi som anser oss föredra ett sekulariserat samhälle, som bildar den trista "normen" (ett av vår tids fula ord). Hur man än vänder sig så tycks man ha ändan bak:
www.sydsvenskan.se/kultur-och-nojen/article1345435/K-markta-normbrytare.html

Alla smutsiga detaljer sa...

Helena, nja - inte riktigt samma kan jag nog tycka. Dom är inte lika tydliga i det fallet :)
Jah, då är vi trista ihop.