tisdag 11 januari 2011

Mot målet

Snart ska jag få skatten sänkt säger Reinfeldt. Både en och två gånger om man ska tro media. Faktum är att jag sällan haft så dåligt med pengar som nu. Visserligen tillhör jag dom i mellanlönsskiktet, dom där storstadsväljarna, som sägs ha tjänat på regeringen men så är det inte.

Visst har jag fått sänkt skatt och därmed lite mer i plånboken den 26:e varje månad men samtidigt har kostnaderna ökat dramatiskt. Men, det är samtidigt nu den djävulska planen börjar slå igenom på riktigt. Våra löneförhandlingar gick riktigt åt skogen i år. Vi får en lönehöjning som är lägre än inflationen. Visst, med skatteavdrag får vi ut en slant till men i det långa loppet kommer det att kosta.

Lönen ökar mindre än inflationen - alltså egentligen en lönesänkning.
Lägre löneökningar - lägre pension i framtiden.
Lägre skatter - sämre gemensam välfärd.
Sämre välfärd - högre egenavgifter.
Högre avgifter - ökade klyftor.

Detta är en sanning för oss som är medel- och låginkomsttagare. För höginkomsttagarna är vinsterna så höga att dom ökade priserna aldrig betyder någonting. Det är nämligen inte i "lyxsegmentet" som priserna ökar i första hand. Lägre skatter innebär VÄLDIGT mycket mer i plånboken för dessa människor. Mycket mer att spendera men framför allt att spara. Jo´rå seru, det var det där med klyftor igen.

Vad var det vi sa? Vad var det vi sa? Vad var det vi sa?

Inga kommentarer: