torsdag 20 januari 2011

Knark

Det är inte ofta det händer men igår var en sådan dag som var så stressig och rörig att jag inte hann ta fem minuter att blogga. Det känns väldigt otillfredsställande att ha missat en dag men så kan det gå. Trots detta måste jag ta upp en fråga som varit på tapeten några dagar för ibland tappar man liksom hakan.

Hörde en debatt på radion i tisdags. Det var Alice Åström (V) och Jan R Andersson (M) och det var dom vanliga låsta positionerna Debatten tog dock en något udda vändning när Jan R, som är Moderaternas narkotikapolitiska talesperson, föreslog en alternativ metod för att hindra smittspridning. Han tyckte helt enkelt att heroinisterna skulle sluta injicera och börja med rökheroin istället. Va, VAAA????

Nåja, han får på nöten idag. Bland annat av Expressens ledarsida. Det är bra men det räcker så klart inte. När så okunniga människor tillåts vara talespersoner i en så viktig fråga för ett parti som Moderaterna inser man hur illa ställt det är i Sverige. Jag har länge tyckt att vi måste ändra vår repressiva narkotikapolitik till att bli restriktiv och reparativ. Det räcker inte det heller. Ingen tjänar på att människor utöver missbruket drar på sig livshotande smittor.

Nu är det faktiskt hög tid att vi i vårt välutbildade och solidariska land börjar behandla missbruk som den sjukdom det är. Det är väldigt sällan som Hanne Kjöller och jag är överens men i dagens DN slår hon huvudet på spiken. Ett tungt narkotikamissbruk är inget man väljer eller något man kan bota i en handvändning. Därför är det dags för en vårdgaranti även för missbrukare. Det är också dags för den befintliga vården att förstå att ett återfall är ett bakslag och inte ett skäl att avbryta behandling. Jag hoppas att regeringens kommande förslag verkligen innehåller en vårdgaranti, och att den fylls med verkligt innehåll.

4 kommentarer:

Mikael K sa...

Andersson kanske vill öka efterfrågan på rökheroin. Marknaden behöver sina injektioner.

Nej, skämt åsido så verkar narkotikapolitik inte vara en moderat prioritering. Det var förresten inget skoj med det.

Unknown sa...

Bra!!!

Anonym sa...

Välkommen till den ljusa sidan. Jag är ofta överens med Hanne Kjöller. Så även denna gång. Nu är du och jag överens igen. Vart är vi på väg?

Marie Lind sa...

Ja det har med en vårdgaranti för missbrukare var verkligen ett bra förslag.
När ska narkomaner få tillgång till en vård värd namnet?