lördag 12 januari 2013

Ledig lördag och livspusslet

Drack lite vin igår. Kanske ett glas för mycket men det var ju så trevligt. Som vanligt på fredagskvällen efter jobbet. Nåja, idag är jag ledig så det är okej. Ska springa, träna, läsa, brodera och bjuda dottern med pojkvän på middag hoppas jag. Det är en härlig njutning att vara ledig en hel helg. Imorgon kanske jag städar lite också och lagar lite mat för veckan.

Vad gör folk annars med sina lediga lördagar och söndagar? Alltså, jag vet ju att man är på fotbollscup med ungarna och att man storhandlar. Kanske man bjuder över några kompisar på kvällen eller fixar lördagsmys med ungarna. Typ sådant som man alltid gjort. När man har mindre ungar är det lite stressigare, när de blir äldre är det mindre stressigt.

Så här har det väl alltid varit? Man stressar och fixar och trixar. Därför hatar jag det där ordet "livspusslet" som plötsligt dykt upp. I dagens DN skriver två moderater att ett avskaffande av RUT (eller egentligen ett minskat bidrag) skulle göra livet så mycket svårare. Alltså, jag undrar - jag hade småbarn före RUT. Jag var ensamstående och inte grodde mitt hem igen. Ingen bar hem matkassar till mig för utom jag själv.

Vad är det som hänt? Vad gör folk som är så extremt tidskrävande att de måste ha butlertjänster för att klara av livet. Det är svårt för mig att fatta. Hur blev det så här? På fem år har vi blivit beroende av bidrag från staten för att kunna sköta våra hem. Vi friska, starka, vanliga människor. Samtidigt som vård, skola, omsorg går på knäna. Hur gick det till?

2 kommentarer:

Minnalainen sa...

Googlade på "första generations svensk" och hittade hit, läser det du skriver och gillar det! Bra och intressanta iakttagelser och som svar på frågan vad man gör på sina lediga lördagar och söndagar:

Söndagar är dagen då jag skiter i att sminka mig, heck, ibland till och med att klä på mig utan strosar runt i morgonrock och dricker kaffe, läser papperstidningen, kollar på veckans release av serier och bokstavligen slappar. Men så ofta blir det ju inte då man jobbar varannan helg inom vården. Keep up the good work!

Alla smutsiga detaljer sa...

Tack för det och välkommen "hem till mig". Ja, söndagar är sköna dagar när man hinner läsa HELA tidningen. Det är härligt.

Hoppas vi hörs igen.