torsdag 17 januari 2013

En sån karl!

Igår läste jag ett skämt på twitter. Ett sånt där plumt sexistiskt skämt som jag ofta reagerar på. Det löd så här:

"Kom på efter undersökningen idag att jag hade en snygg kvinnlig läkare. Tur att jag inte kom på det när jag blev ombedd dra ner byxorna :-)"

Funderade en stund och frågade sedan skämtaren:

"Vad hade hänt annars?"

Det är en intressant fråga att ställa. Skämtaren i detta fallet svarade att han insåg att skämtet var sexistiskt men först vid påpekan att det faktiskt riktade sig mot honom själv som man.

Vad hade hänt annars?

Hade han genast fått stånd?

Hade han varit tvingad att genast kasta sig över kvinnan och ha sex med henne?

Hade han varit tvungen att neka till att dra ner byxorna och därmed inte genomgå den medicinska undersökningen?

Vad hade hänt?

Ser män på sig själva och andra män som ständigt sexuellt virila? Eller är det andra mäns (inbillade) förväntningar som man vill spegla?

"Höhö - blev det något nittonde hål på golfen när du var på golfresa? Höhöhö".

Det fattar väl vem som helst att en man som vanligtvis rider runt på sin häst och skjuter skarpt i solnedgången måste ligga med den kvinnliga läkaren om hon nu ber honom dra ner byxorna för en undersökning.

Manlighetsnormen, vem drabbar den? Hur uppfostrar du din son? En dunk i ryggen och en ruttet skämt om hans sexualitet och tjejernas oskuld? Hur uppfostrar killarna varandra och vilka egenskaper premieras?

"Höhö, grabben - klart du vill. Är du inte man nog att få upp den? Kom igen nu, klart du vill......"2 kommentarer:

annelie sa...

Man blir bara såååååå trött. Vissa "skämt" är förbannat svårt att skratta åt. Och man orkar inte ens kommentera. Nu är man ju i den "frigida" åldern som kvinna och då får man bara nån sur kommentar tillbaka, typ: har du inte fått nåt på länge eller? Skitkul!

Alla smutsiga detaljer sa...

Ja, det är en del av det men detta handlar ju mer om vilka förväntningar vi har på män. Skämtet riktade sig ju mer mot honom själv. Det kan man fundera lite på :)

I övrigt håller jag med dig fullständigt.