söndag 20 januari 2013

Act up

Har tillbringat denna vackra söndagsförmiddag i en mörk biosalong på en frukostvisning av dokumentären om aktiviströrelsen Act up. Att se en film som består av material från åttiotalet och framåt där många av aktivisterna som var med då idag är döda är så klart känslosamt. Att samtidigt vara medveten om att denna rörelse fortfarande är aktiv och behövs fyller en både med glädje och sorg.

Act up bildades som en aktiviströrelse i USA där myndigheterna gjorde väldigt lite eller inget för att hindra AIDS-epedemin under åttio- och nittiotalen. I vissa fall motarbetade man spridningen genom att motsätta sig dels kondomanvändning, dels sexualundervisning och i största allmänhet sexuella och reproduktiva rättigheter. Starka vittnesmål och starka bilder.

I somras när jag var i Washington på världsaids-konferensen deltog jag i den stora demonstrationen som gick från kongresskonventet till Vita huset. På något sätt kanske jag blev en del av Act up-rörelsen då. Att solidarisera sig med personer som har en tunnare röst, världen över. Det är inte svårare än så.Act up! Unleash power!

Inga kommentarer: