lördag 12 februari 2011

Lycka

Igår var det en fantastisk dag. Det egyptiska folket lyckades med sin fredliga revolution och den förhatliga diktatorn tvingades avgå. Man visade hur människor som bestämt sig tillsammans kan försätta berg. Reportrarna på radion grät av lycka tillsammans med människor som dagar och nätter, år ut och år in hade kämpat. Klart att alla vet att det är långt kvar och mycket kamp innan situationen är optimal. Jag pratade med min kompis från Egypten som inte riktigt visste hur hon skulle uttrycka sin lycka.

Runt om i världen uttrycker olika ledare sina gratulationer till det egyptiska folket. Även om man inte vågat stödja revolutionen under tiden den pågått så inser man att nu är det dags att fira. Men inte Sveriges utrikesminister Carl Bildt. En halvtimma efter meddelande att Mubarak avgått har han chansen att säga grattis men istället säger han att nu är han orolig. Det är först när reportern uttryckligen frågar honom om det är bra att diktatorn fallit som han klämmer ur sig ett litet "mja". I TV 4 är han sedan ännu tydligare när han markerar att revolutionen strider mot Egyptens konstitution

Nähä?

Jag tycker det är pinsamt med en utrikesminister som beter sig på det sättet. Vi vet alla att man nu ska lägga grunden till en verklig demokrati och att det lär bli tufft på vägen. Men, om nu det egyptiska folket är glada för att man har en övergångsregim som består av militären så vet dom väl bäst. Under Mubark har kvinnor tillåtits könsstympas, människor mördats och torterats och något rättsväsende har knappast existerat. Jag önskar att Carl Bildt hade sagt:

"Grattis och bra jobbat" till det egyptiska folket. "Nu ska Sverige göra allt för att stötta er med det ni behöver" "Demokratibistånd och bistånd för att implementera kvinnors rättigheter och sjukvård för sexuell och reproduktiv hälsa. Det bidrar vi gärna med". Tänk om vi hade haft en utrikesminister som sagt det istället för att konstatera att det är förbjudet att göra revolution i Egypten.

Inga kommentarer: