måndag 7 februari 2011

Fula fiskar

Var ute ett ärende på förmiddagen och vanan trogen lyssnar jag på radio. Idag lyssnade jag på ett program som handlade om fiskuppfödning i Vietnam. Alltså, visste du att det går åt fyra kilo fisk för att producera ett kilo annan fisk? Det betyder att min hajmalfilé skapar hungersnöd. Hänger du med?

Jo, så här funkar det. Den vita fina fisken som vi så gärna köper för den är billig och ganska god föds upp på fiskmjöl. Den odlas alltså och jag har därför fått intrycket att den är miljövänlig och bra. Visserligen transporteras den långt men den skulle inte bidra till utfiskningen av våra hav i alla fall. Men, i verkligheten är det så att den fisk som vietnameserna vanligtvis äter numera används till att producera fiskmjöl vilket gjort att denna fisk nu är på väg att utfiskas. Jag kan betala lite mer för den fisk som exporteras till Europa men till vilket pris?

Vi bygger golfbanor på bördig jordbruksmark som aldrig kan återställas. Vi köper fisk som skapar svält i landet där den produceras. Vi dumpar EUs jordbruksöverskott i Afrika och konkurerar därmed ut den inhemska produktionen. Hunger, matrevolutioner, miljöförstöring. Det ser inte bra ut.

3 kommentarer:

nurseblog sa...

Det är helt galet som det ser ut i den här världen..man tror att man hört allt men det finns alltid något nytt som får en att förfäras..

Alla smutsiga detaljer sa...

Men å vad roligt att se en gammal bekant här. Det var år sedan :) Ja, världen är galen.

Jerk sa...

Just därför jag inte äter fisk..eller ja, det är väl inte hela sanningen, men nu känns det lite bättre att jag inte gör det iaf.. :)