lördag 30 mars 2013

Sommarjobbstider hej hej sommarjobbstider hej

Igår kollade dottern mailen och fick besked om att hon landat det efterlängtade sommarjobbet. För tredje året i rad ska hon jobba i kommunens parkförvaltning. Upp tidigt och jobba hårt ute under fyra veckor. Hur kan det komma sig att en 18:åring söker sig till ett sådant jobb med glädje? Jo, det är ett säkert jobb där hon vet att hon får kollektivavtalsenlig lön, att hon inte behöver provjobba gratis eller tjafsa om semesterersättning.

Pratade med dotterns kompis som blivit erbjuden extrajobb på en restaurang och blivit ombedd att komma och just provjobba. Hon hade gått in på fackets hemsida (hotell och restaurang) som avrådde från provjobb eftersom det vanligtvis innebär just gratisjobb. Tjejen var orolig eftersom hon gärna ville ha jobbet men inte ville jobba just gratis. "Hur frågar man och hur säger man ifrån?"

Till saken hör att hon blev erbjuden extrajobbet då hon serverade på annat ställe. Det är verkligen sjukt att ungar som vill jobba och tjäna lite extrapengar ens ska behöva tänka på risken att de blir utnyttjade av skrupellösa arbetsgivare som inte kommer betala. Skatt och försäkringar ska vi bara inte tala om.

Nåja, nu har dottern fått sommarjobb och hon är glad. Förra sommaren jobbade hon sju av nio lediga veckor. Det blir mycket shopping det. Väldigt mycket.

Inga kommentarer: