tisdag 19 mars 2013

Ett ociviliserat samhälle

Idag tycker jag att du ska prova att hålla två saker i huvudet och vara arg på båda samtidigt. Fast, det räcker så klart inte att vara arg, di måste agera också. Det finns många sätt att agera. Man kan skriva en text. Man kan peppa andra att också bli arga och man kan stötta varandra i sin ilska. Alltså för det första, fortsätt elda din mot den rasistiska politiken som förs i detta landet. Fortsätt elda din ilska mot Billström och Ask. Rikta den också mot andra som dagligen uttrycker vardagsrasistiska ord. Öppna gärna också din dörr, ditt umgänge och ditt sinne för människor som inte är som du. Det vinner både du och dom på.

Men, det finns mer att vara arg på. Till exempel hur vi behandlar barn på i vårt avlånga land. Idag lämnar BO en rapport till regeringen om barn i häkte. Alltså 15-17åringar som isoleras från omvärden på grund av att de misstänks för brott. Observera, för att de MISSTÄNKS. De är alltså inte dömda för brott. Om de döms råder fängelseförbud men häkte det går bra.

Känner du någon 15åring? Tänk dig att han (det är nästan alltid en han) blir misstänkt och ska isoleras utan kontakt med föräldrar eller andra anhöriga i flera månader. Tänk dig vad det skulle göra med detta barn. Att vi under många år fått kritik av europarådets kommitté som tortyr visar väl att vi har en del att göra. Det är ingen ny fråga. Både riksdag och regering har blivit uppmärksammade på detta i många år. Det vet jag för jag har själv varit med och gjort vad jag kan för att just uppmärksamma frågan.

Men det är inte nog med detta. Regeringen, eller i alla fall moderaterna, föreslår nu att vi luckrar upp fängelseförbudet mot barn. Detta genom att moderaterna som en av tio punkter på sin lista över nya kriminalpolitiska reformer föreslår så kallad avskiljning för barn, det vill säga att de ska bära fotboja i hemmet. Fotboja som för vuxna anses vara ett alternativ till fängelse. Jag ska inte orda mer om det för det finns väl beskrivet här.

Det finns mer civiliserade sätt att bygga ett samhälle. På så många sätt.


Inga kommentarer: