fredag 5 oktober 2012

Ship to Marocko

Det har gått ett drygt år sedan den så kallade arabiska våren. En typ av revolution som aldrig nådde Marocko riktigt och som dessutom inte levt upp till alla de förväntningar som många av oss kanske hade. Nåja, det kanske beror på otålighet mer än annat. Kvinnors rättigheter får inte sällan stå tillbaka i dessa sammanhang. Ibland blir det dessutom värre än tidigare.

Så, för att något ska förändras behöver man ibland ta saker i egna händer. Det gjorde Ottar på sin tid och det gör Women on waves. I tretton år har man hjälpt kvinnor i länder där abort är förbjudna att få bra och säker vård. Women on waves seglar helt enkelt med sin båt till en hamn i det land där abort är förbjudet, erbjuder kvinnor att komma ombord. Sedan seglar man till internationellt vatten där aborten genomförs på ett säkert sätt.

I (till exempel) Marocko är abort förbjudet. Att abort är förbjudet innebär inte att aborter inte sker. I Marocko beräknas 700 illegala aborter genomföras varje dag. Illegala aborter är ofta osäkra aborter. Så det är självklart att det finns ett stort behov av Women on waves där. Igår när man försökte lägga till i en hamn i Marocko blev man bryskt avvisade. För att bryta blockaden mot kvinnors rätt till sin egen kropp - det är stort och farligt. 

Women on waves kan hålla verksamheten igång genom donationer. Women on waves räddar liv. Har du en slant över?


Inga kommentarer: