lördag 13 oktober 2012

Hipp, hipp, hurra - och lite allvar

Idag fyller min yngsta unge 18 år. Det är otroligt och härligt och stort på alla sätt och vis. Igår firade vi med en del av familjen, den närmaste. Det var döttrarna, deras respektive, min mamma, döttrarnas pappa, hans sambo och deras dotter. Idag blir det bara döttrarna, mamma och jag eftersom det är utgångskväll men imorgon kommer en del av resten av "familjen", dvs familjen Slow, vännerna från skogen och granngrabbsen. Det är härligt med stor familj - oavsett biologi.

Nåja, trots att det är födelsedag så får det bli lite allvar. Idag publicerar DN en artikel om rasismen inom fotbollen. I artikeln beskrivs exempelvis banankastande på Djurgårdens målvakt. "Det har ju inget med rasism att göra" säger folk och ignorerar resten av artikelns budskap. "Det handlar om en referens till apberget på Skansen". Det är helt sant. Bananerna har kastas långt innan Pa Dembo intog platsen mellan stolparna.

Detta är sant liksom det är helt sant att det på skolgårdarna i Bosse Hanssons ungdom inte uppfattades som rasistiskt att spela Nigger eller ropa svarting. Det är också sant att den beryktade "våldtäktsramsan" som Bajenklacken sjunger från början var en ironisk gest mot drevet mot Stockholmsklackar ute i landet. En ramsa som skojade om hur "farliga" man var.

Det ger en annan klang när 200 snubbar sjunger den i kör på ett torg innan match och avsluta med ett samfällt skål. Liksom det i ett i övrigt rasistiskt samhälle ger en rasistisk överton att fortsätta kasta bananer på Pa Dembo när tolkningen av det förut ironiska, skojiga nu är något annat.

Artikeln kritiseras också för att man i artikeln omtalar en svensk person som "afrikan". Det är helt rätt. Walid Atta är svensk, från västkusten förvisso men ändå. Samtidigt drabbar den strukturella rasismen i Sverige inte minst svenskar som har annan hud- och hårfärg än gängse svenne så varför inte?

Jag tycker gott man kan påpeka det man uppfattar som felaktigheter i artikeln men att använda med igelkottsförsvar har vi sett för mycket av i debatten. Det är inte moralpanik och artikelförfattaren kallar inte alla supportrar för rasister. Läs igen och tänk på att fotbollen inte bara ses inifrån utan också utifrån. Ta av silkesvantarna och gör något åt rasismen, sexismen och homofobin - var den än sticker upp sitt fula tryne.

Inga kommentarer: