onsdag 29 juni 2011

One law for them....

För en vecka sedan tog riksdagen beslut om att införa anmälningsplikt för "huliganer" vid idrottsevenemang. Det kanske kan tyckas helt okej för vi vill ju att det ska vara säkert att gå på fotboll eller hockey eller vad  det nu kan vara. Samtidigt sitter jag med hjärtat i halsgropen inte för att jag är orolig för att jag på söndag åter ska stå i klacken på Söderstadion utan med vetskapen om att min dotter ska åka på festival om några veckor. För, det är ju nämligen där det är farligt att vara.

Det är tragiskt att höra att det inatt anmäldes tre våldtäkter, ett antal personer togs för narkotikabrott och ännu fler för misshandel på Peace and Love. Kolla dom tindrande ungdomar som samlas på Stockholms central idag och imorgon med tält, sovsäck och en vagn full med ölflak. Självklart åker dom inte till Borlänge för att begå eller bli utsatta för brott men för många är öl och fylla vad festivaler går ut på.

Anmälningsplikt skulle kanske inte vara så farligt egentligen om det inte var så att det inte finns några som helst rättsäkerhetsprinciper när det gäller dessa frågor. Att bli avstängd från en arena innebär inte att man får en rättslig prövning som kan överklagas i laga ordning. "Straffets" längd är godtyckligt liksom kriterierna i övrigt.

Det stora problemet är inte att en massa folk kommer att beläggas med anmälningsplikt eftersom det de facto är väldigt få som har tillträdesförbud. Man kan alltså starkt ifrågasätta lagstiftningen redan på den grunden att det är väldigt få personer det handlar om. Problemet handlar istället om att man väljer ut en grupp som redan är mer eller mindre laglösa och så "tar man i med hårdhandskarna". Systematiken, rättssäkerheten och för den delen trovärdigheten sätts ur spel.

När det gäller dom misstänkta våldtäkterna på Peace and Love så kommer dom så klart att utredas och processas i laga ordning. Detsamma gäller misstänkta misshandlar och narkotikabrott. Inget konstigt med det. Det som är konstigt är att vi i nådens år 2011 tycker att det är helt okej att skapa speciallagar för idrottspubliken. Mycket märkligt!

(PS, min dotter har varit på Peace and Love flera år och det har gått utmärkt!)

1 kommentar:

Jah Hollis sa...

Ganska ironiskt på något vis att det förekommer våldtäkter och misshandel på en festival som heter Peace & Love. Och definitivt inte kul vare sig för offer eller arrangörer.