söndag 5 juni 2011

Hur tänkte ni nu, Centerpartiet?

Centerpartiet har "upptäckt" att människor med små inkomster inte har en massa pengar på banken. Okej, att det inte är en nyhet värdig DN-debatt förstår var och en av oss. Nej, självklart förväntar vi oss en lösning på frågan när nu Annie Johanssson breder ut sig. Lösningen skulle kunna vara att öka grundtryggheten i sjukförsäkringen, se till att löneutvecklingen hänger med eller kanske att tryggheten i anställningar blir bättre.

Men nej, inget av ovanstående är det som Annie och Centerpartiet spetsar in sig på. Trygghetssystemen, inkomstskillnaderna och liknande frågor viftar Annie förbi i de första styckena. Konsumismens utbredning och SMS-lånens verkar vara orsaken till att folk inte gjort som redan Anne Wible en gång påbjöd. "Alla ska ha en årsinkomst på banken". Jo pyttsan. En inkomst - flera barn ger liksom inte utrymme för det.

Men, vad är då Centerns lösning? Jo, ett grundavdrag på kapitalinkomster. Va? Jo, alltså, om du får ränta på alla dina insatta pengar behöver du inte skatta för dom. Men, för sjutton gubbar Annie. Det funkar inte så. Har man knappast pengar till slutet av månaden när mat och ungarnas skolkostnader är betalda så spelar det där grundavdraget ingen roll. Det är lika korkat som tandvårdsreformen. Det är först när du fått råd att betala många tusenlappar som subventionerna spelar någon roll. Det är upp och ner vända världen.

2 kommentarer:

Janne sa...

Jag hörde det uttalandet på radion jag också och funderade "hallå hur tänker du"? Men de som har kan nog inte tänka sig in i hur det är att leva på fel sida om marginalen.

Marita Engström sa...

När Ann Wibble pratade om årslön på banken, blev det folkstorm (O kanske slutet på hennes politiska karriär)
När människor inte sparar är det oftast för att alla inkomster behövs till mat o hyra. Hur f-n tänker C som tror de skulle kunna börja spara för att det går att göra skatteavdrag??? Lever man på försörjningsstöd har man dessutom ingen skatt att dra av på..