fredag 3 juni 2011

Är du till salu lille vän

Vaknar till nyheten att var fjärde person mellan 18 och 29 inte tycker att demokrati är så himla viktigt. En stark ledare/diktator är helt okej enligt undersökningen. Tänker att det är ju sorgligt men ganska lätt att säga. Läser vidare och blir lätt chockad men samtidigt inte överraskad.

Enligt undersökningen är var femte person i samma ålder beredd att sälja sin röst, dvs byta parti, för en mindre summa pengar eller om en företrädare för partiet i fråga hjäper till att fixa ett jobb. Det är makalöst hur marknaden nu på riktigt tränger ut demokratin. Allting går att sälja med mördande reklam, kom och köp det nyliberala budskapet. Marknaden gör dig lycklig och fri.

För övrigt så spelar det ju ingen roll vad de unga röstar på. När de stora tränger ihop sig i mitten och allt bara är en tävlan om att vinna nästa val så finns det ju få saker som kan locka dom unga/gamla. När varje vision ska trängas in under budgettacken för att vara trovärdig så har ekonomismen vunnit över demokratin och framtidstron.

Visst, det finns en historielöshet och visst det är en kränkning mot alla dom som kämpar för demokrati och frihet runt om i världen men lärdomen för mig är att marknadsekonomi inte är det ultimata svaret. Det är för enkelt.

Inga kommentarer: