lördag 29 december 2012

Utlandet är större

Ibland blir man konfunderad över vilken värld människor lever i. Det är en sanning utan modifikation. Folk som inte läser tidningen, inte ser på nyheter och vad det nu kan vara. Detta trots att de flesta i Sverige har tillgång till såväl TV som nätet och för den delen tidningar. Ändå tar man sig inte tid att sätta sig in i vad som händer utanför sin egen lilla värld.

För några dagar sedan kom det också en undersökning som visar att svenskar har dålig kunskap om världen utanför. Folk verkar fortfarande tro att världen utanför Sverige/Europa per definition är underutvecklad. Detta gäller inte minst stora delar av Asien och Afrika. Det är dags att vakna upp nu. Att inse att världen där ute är mer än Gran Canaria och semesterorter i Thailand. Och inte minst, att dessa delar av världen inte i varje sekund sneglar mot oss för "inspiration".

Men, ibland hjälper det inte att hänga med i media för att få en balanserad bild av världen. Det är ju uppenbart att media självt inte hänger med alla gånger. Kollade på Nyhetsmorgon i morse, som ett exempel. De pratade om musikåret 2012 och då måste så klart PSYs Gagnam style nämnas. En one hit wonder kallade man PSY. Eller hur? En artist som har utsålda konserter för 100 000 personer. En artist som givit ut sex album och där låtarna på You Tube har många, många miljoner tittningar per låt. 

Detta är ett typiskt tecken på eurocentrism, tron på att mittens rike är där vi befinner oss. Det kommer bli vårt fall om vi inte orkar lyfta blicken mer än så. I nyhetsmorgon spekulerade man också kring betydelsen av texten i Gagnam style. Nu vet inte jag om man syftade på titeln men jag kan berätta att Gagnam är ett område i Seoul som närmast kan jämföras med Östermalm. Gagnam Style är alltså svaret på:
Inga kommentarer: