fredag 19 augusti 2011

Svart eller vitt?

Hamnade igår i en liten diskussion på facebook om häktningen av en 15:årig pojke som misstänks för att ha placerat ut sprängladdningar i sandlådor och andra lekställen i södra Stockholm. En liten flicka skadades svårt när hon lekte i sandlådan och det är ju inte annat än fruktansvärt.

Nåja, diskussionen kom sig av att en kvinna i sin status hade skrivit att hon tyckte det var hemskt att pojken blivit häktad. Den typen av statusrader på facebook har förmågan att ta fram det sämsta hos människor, så även här. "Men tänk på den lilla flickan", utropade någon argt. Jag kan bara sucka och fundera på hur man tänker när man säger så. Frågade personen om hon också tyckte att pojken skulle dömas till fängelse, det tyckte hon inte!

Alltså, en person som sitter i häkte är inte dömd. Häkte innebär inte att man är straffad utan man placeras där för att man inte ska fly, upprepa brottet eller försvåra utredningen. Svenska häkten hör till dom hårdaste i Europa (jo det är sant). På ett häkte kan man sitta isolerad i en liten cell upp till 23 timmar per dygn. Svenska häkten får regelmässigt kritik från Europarådet och från FN för att dom inte uppfyller kraven i internationella konventioner om fängsligt förvar. Många människor begår självmord i svenska häkten varje år.

Alltså, en person som sitter i häkte är inte dömd.

Nu handlar det om en pojke som är 15 år. Han misstänks för ett allvarligt brott, något som vi inte ska ta lätt på. Självklart ska samhället se till att brott kan utredas och att han inte begår nya brott under tiden så sker men han ska inte sitta i häkte. Reglerna måste ändras så att det blir förbjudet att behandla barn på det sättet. Det är inhumant och skadligt. Det finns borde finnas möjlighet att istället låta pojken vistas på ungdomshem eller i familjehem med restriktioner. Har du själv någon 15  åring i din närhet, tänk dig då honom eller henne i samma situation.

Slutligen, det gick väldigt fort att hitta den här pojken. Det finns rapporter om att han hållit på och tillverka sprängämnen sedan ha var 10 år. "Alla visste". Men herregud, varför gjorde ingen något då?

Inga kommentarer: