lördag 27 augusti 2011

Strömhopp från Miljöpartiet

Strömhopp från Miljöpartiet borde vara dagens rubrik. Den ena vill vara "fri debattör" och den andra vill att partiet ska bilda regering med (M). Analysen handlar om det förlorade valet, missade positioner och likande. Jag tror att det finns en verklig politisk konflikt i vågskålen.

Miljöpartiet har alltid hävdat att man står utanför höger-vänster skalan och att man vill motverka blockpolitiken. Det är i och för sig sant men frågan är om det är möjligt utan att bli otydligt. Jag vet att det ryms massor av bra och enligt mig kloka åsikter i Miljöpartiet. Bra folk med vettiga värderingar. Men, samtidigt finns det värderingar som snurrar till det. Att vara ett skattesänkarparti av rang samtidigt som man vill ha en stark social politik funkar inte. Miljöpartiet är ett högerparti i handling och det är väl det som räknas?

Jag tror att det kommer att gå vågor i Miljöpartiet ett tag framöver. Ett av dom starkaste korten för att locka vänsterfolk, nämligen den solidariska flyktingpolitiken, har man sålt ut. Arbetsrätten och fackföreningarnas ställning har man ju aldrig gillat och ska man nu förhandla vidare med högerregeringen lär det bli tydligt.

De starka kvinnorna lämnar ledande poster, får se vad det innebär för den feministiska debatten. Kvar att sälja ut är miljöpolitiken. En nödvändig infrastruktursatsning för att motverka arbetslöshet enligt regeringen lär bli en stoor seger i Miljöpartiets historieskrivning men lär knappast betyda att vi vänder klimathotet. En liten slant till miljöinvesteringar i miljonprogrammen? Gott nog? Knappast, när man vet vad man får på köpet av högerpolitik.

2 kommentarer:

Jah Hollis sa...

Det verkar som om de gröna fåren är på väg hem till borgarfållan igen.
Jag är glad att de aldrig fått min röst i något sammanhang.

Alla smutsiga detaljer sa...

Ja, verkligen. Jag hoppas bara att det ger utslag....