tisdag 9 augusti 2011

Vi har ingen lokal

Det finns få saker som är så skadliga som sysslolöshet. Att dag ut och dag in göra ingenting är själsdödande och destruktivt på alla sätt. Att en hel förort eller ett helt samhälle lider av sysslolöshet är en ren krutdurk. När jag pratar om sysslolöshet så menar jag inte att ha lite tråkigt utan den systematiska sysslolöshet som massiv arbetslöshet skapar.

Klassklyftorna ökar dramatiskt runt om i Europa, så också i Sverige. I media ser vi hur unga människor "vaskar" champagne och drar från sommarort till sommarort för att roa sig. Det finns inga gränser för hur mycket det får kosta. Samtidigt kommer det rapport på rapport som visar att många inte har råd med en enda liten upplevelse under sommaren.

När dessutom samhällsservicen drar sig tillbaka från redan underpriviligerade områden blir det inte bättre. Bank, post och i värsta fall även livsmedelsbutiker och kollektivtraffik försvinner. I Stockholm är försäljningen av centrumanläggningarna ett förskräckande exempel. Att sälja den typen av infrastruktur är att lägga flis på den ännu inte tända elden. Tillslut finns inte ens en samlinglokal där den lokala befolkningen kan hålla en aktivitet. Och, pengarna staden fick in - var tog dom vägen? Inte investerades dom i Rinkeby eller Tensta i alla fall.

Jag har jobbat med kriminalvårdsfrågor länge och inom det området har man länge vetat att om man ska få lugn och ro att jobba med rehabilitering så gäller det att motverka just sysslolösheten. Den är bara destruktiv. Du som tror att upploppen i London inte har politiska förtecken. Tänk igen för du har fel. Nedrustningen och bristen på omsorg om hela våra städer - inte bara stadskärnorna - är ett gigantiskt misstag. Att ytterligare elda på klassklyftorna (ie arbetslinjen i högertappning) är att sätta eld på det där fliset.

3 kommentarer:

Jah Hollis sa...

Nog är det så, men de här upproren i England tycks också locka en hel del busar som bara gillar att förstöra och tar chansen att plundra butiker och så vidare.
Glädjande är ju att det faktiskt uppstått en motrörelse som verkar agera mer konstruktivt:
http://www.riotclean

Alla smutsiga detaljer sa...

Ja, sånt här lockar alltid fram det sämsta och det bästa hos folk. Min post handlar nog mer om att vi måste analysera vad som händer utifrån vår samtid. Det är inte så att folk plötsligt börjar slå sönder och trasha. Vi kan ju unna oss lyxen att analysera och inte få panik - ännu så länge.

Jah Hollis sa...

Jag antar att man väljer att köra ihjäl folk som försöker försvara butikerna de lever på. Det finns nog inget som tvingar en till det.