onsdag 10 augusti 2011

New Labour - Nya Moderaterna - samma samma?

Jag ska inte ge mig på en djup analys av ekonomiska system ty för en sådan i text är jag allt för feg. Dock är det omöjligt att i dagar som dessa inte försöka se några mönster och paralleller mellan politik och praktik. Självklart är det en katastrof med vandalism och de plundringar som förekommer i England men jag vill bestämt hävda att ingenting kommer från ett vacum. Nej, till syvende och sist är allt ett resultat av samhället
och politiken vi väljer att föra.

För ett tiotal år sedan åkte sossarna skytteltraffik för att titta på vad labourpartiet i England hade för sig. Man åkte hem och kopierade. Detsamma gjorde ett gäng andra sossar runt om i Europa. Det gick inge vidare för resultatet blev att sossarna slutade vara sossar och därmed förlorade makt i land efter land. Utförsäljningar och skattesänkningar, mer nattväktarstat mindre samhällsomsorg, valfrihet men mellan vad? Konceptet passade egentligen bättre för ett annat parti och så fick vi Nya Moderaterna!

England har de facto i många år varit ett land i moras.Våld och hårda tag har drivit varandra parallellt framför sig. Övervakning, brutalitet och barn i fängelse är signum för Englands rättsväsende. Rasism och arbetslöshet växer och frodas samtidigt som skatterna sänkts i en rasande fart. Fackföreningarna som tidigare var mycket starka har effektivt kringskurits och därmed förlorat sin möjlighet att vara med och bygga samhället.

Bostadsbristen är brutal i England liksom kvaliteten på bostäderna. Istället för allmännytta har man social housing. Det är väl det vi ska ha i Sverige också när vi sålt ut hyresrätterna i våra storstäder? Utbildningsväsendet har kraschat och analfabetismen ökar varje år. ANALFABETISMEN! Men räknar med att ungefär 20 % av englands tonåringar endast klarar ENKLARE frågor och texter i sitt vardagliga liv.

Lite dit vi är på väg? För första gången är den unga generationen på väg mot sämre utbildning än sina föräldrar. Gymnasieutbildningar som inte ger högskolebehörighet är ett exempel men det beror inte på att det inte behövs utan för att skolan inte klarar av att ge ungdomar den utbildning dom har rätt till. Lägre krav (på skolan och samhället) när det gäller utbildning är inte en framgångsrik väg om man vill minska klyftor och skapa ett bättre samhälle.

Nu är det fascisterna (EDL) och fotbollsfirmorna som "städar upp" i städerna. På dagarna går dom med lokalinnevånarna och sopar men på nätterna är det andra tag som gäller. FOTBOLLSFIRMORNA? Vänta nu! Hade inte England det bästa sättet, dom mest effektiva metoderna, för att komma till rätta med fotbollsvåldet? Snilleblixt! Allt som kommer från England är inte bra. Faktum är när det kommer till ekonomisk politik och repression är det mesta uppåt tok. Så, en tanke är - låt oss åtminstone inte kopiera mera!

2 kommentarer:

Jah Hollis sa...

Räknas dessa in i kategorin fotbollsfirmor eller fascister?
http://www.riotcleanup.com/help-those-made-homeless-in-tottenham

Alla smutsiga detaljer sa...

Som sagt, EDL finns där också.