måndag 8 september 2008

Offentlighet och sekretess

Såg i helgen att Beatrice Ask reagerar på uppgifterna om att det finns bilder och andra delar av förundersökningen av det så kallade Arbogamålet på nätet. Jag hoppas att hon reagerar med ryggmärgen och sedan kommer till sans.

Sjävlklart är det förskräckligt att någon finner nöje i att lägga upp denna typ av info på nätet. Det är kanske ännu mer märkligt att någon vill titta på det. När makabra bilder och texter publiceras i Aftonbladet eller Expressen tittar i alla fall jag gärna åt andra håller, jag finner inget nöje i eller behov av den typen av "information".

Samtidigt vill jag starkt ifrågasätta om det är rätt väg att gå att så fort någon utnyttjar sina rättigheter extensivt så ska vi ändra lagen. Jag funderar på om frågan om Osmo Vallo någonsin hade kommit till allmänhetens kännedom om vi inte hade haft rätt att ta del av förunderökningen? Jag funderar också på om vi går mot ett samhälle av mindre insyn, riskerar vi då inte samtidigt kontrollmekanismer som är nödvändiga för demokrati? Jag vill kunna ha insyn i vad polisen håller på med, vad politiker håller på med och vad andra offentliga instanser gör.

Mer insyn, inte mindre och tänk efter vilka konsekvenser eventuella lagändringar får. Det är handlingskraft att kunna stå emot, inte bara flyta med.

8 kommentarer:

Sånger från nedre botten sa...

Ord, som vi säger på svengelska.

Jah Hollis sa...

ASD: Du har naturligtvis rätt i sak. Själv kunde jag inte låta bli att gå in på några bloggar och kommentera känslolösheten i vissas resonemang.
Det finns ett antal bloggande åsiktsmaskiner som alltid ska skriva folk på näsan och tala om att det inte är "på" The Pirate Bay man hittar de omskrivna bilderna utan "via" TPB.
För farsan (och mamman) till barnen spelar det nog inte så stor roll vilket. Men jag tror vissa bloggare saknar empati och tror att de alltid i alla lägen har rätt.
Men visst, det är ju inte känslorna som ska styra när man stiftar lagar. Men, igen, handlar inte hela livet väldigt mycket om känslor, eller avsaknad av dem?

Mikael K sa...

Offentlighetsprincipen är ok men den medför att nyfikna måste ta sitt ansvar. Bildning borde bättra på både tveksammas och obetänksammas kunskaper.
Ja, Jah, håller med. Empati är en bristvara.

Alla smutsiga detaljer sa...

Ju mer jag har hört av debatten ju mer säker blir jag på min sak. Vi är påväg mot en farlig utveckling, i synnerhet när det gäller rättsväsendet. Jah och Slow, självklart har man ett eget ansvar, det är liksom förutsättningen för all frihet. Jag är inte säker på att det här handlar om empati, hänger det ihop med sensationslystnad?
Självklart är det förskräckligt när enskilda drabbas, om mitt barn blev utsatt för något hemskt skulle jag vara beredd att döda - det är jag säker på men. jag är inte för dödsstraff för det.
Slutligen, två debatter som befäst min ståndpunkt:
http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?type=db&Id=1340335&BroadcastDate=&IsBlock=0
och
http://www.sr.se/webbradio/?type=db&Id=1340858&BroadcastDate=&IsBlock=0

Jah Hollis sa...

Den ena länken fungerade inte på min dator.
Men jag fick i alla fall höra TPB:s representant visa sig vara naivare än vad jag trodde han skulle vara.

Läs också gärna detta:
sydsvenskan.se/kultur/
article365709/Empati-eller-hanflin-.html

Det jag reagerade mest mot var kanske alla de bloggare som direkt rusade till TPB:s försvar och just satte upp denna hånfulla attityd mot alla som "inte fattat" vad dessa duktigputtar begripit. Jag kanske låter gammaldags, men jag tror att det de (de flesta av dem) mest slår vakt om är att kunna ladda hem musik och filmer gratis.

Alla smutsiga detaljer sa...

Jo, du har säkert rätt och jag är inte någon tillskyndare av sökmotorn TPB, jag har faktiskt aldrig besökt den. Jag snackar principer, viktiga principer. Jag tycekr helt enkelt inte att detta räcker för att inskränka offentlighetsprincipen.

Alla smutsiga detaljer sa...

Jah, föresten: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article3277576.ab

Jah Hollis sa...

Ja, de kryper till korset. Och gör det ändå inte samtidigt.

Sedan förstår jag det där med principerna. Samtidigt, när någon pratar om principer, kan jag inte låta bli att tänka på en scen ur Den enfaldige mördaren.
Det är när stataren på julafton kommer för att betala sitt arrende till Den onde mannen och har skrapat ihop pengar genom att sälja sin häst.
Den onde tar emot pengarna och slänger dem sedan i öppna spisen med orden:
"Månsson ska inte tro att jag bryr mig om den här skitsumman, det är inte det. Det är principen."