fredag 26 september 2008

River regeringen upp, gör om och gör rätt?

Igår presenterade regeringen en överenskommelse om FRA. Det är ett antal förslag som ska förbättra integriteten för medborgarna. Bra men lite fundersam blir jag dock när jag ögnar igenom förslagen om de verkligen är helt genomtänkta i alla delar.

Man undrar ju lite grann hur det har gått till. Inga experter har varit inblandade. Några tjänstemän på regeringskansliet har utfört politikernas uppdrag och tiden för granskning har varit knapp. Alla förhandlingar har skett bakom stängda dörrar.

Nu verkar det ändå som att det blir en granskning. Vad jag har hört har regeringen tänkt skjuta fram ikraftträdande till oktober 2009, i avvaktan på det ska förslagen utredas vidare. Alla partier ska bjudas in och experter och lagråd ska granska.

Vänta nu!

Är inte det just en parlamentarisk utredning?

Tänk vad snyggt det hade varit om regeringen hade erkännt sitt "nederlag" och sagt rent ut. Vi inser att oron är så stor att vi bör tillsätta en utredning. Vi tänker riva upp, göra om och göra rätt. Förhoppningsvis är det vad som sker nu, om än i andra ord. Det blir kanske en debatt i riksdagen, det vore bra tycker jag.

Inga kommentarer: