måndag 12 september 2011

Blodsdiamanter

Hörde på radion i morse att diamantpriserna är på uppgång. Det beror enligt analysen på en växande medelklass i Indien och Kina som har råd att fira förlovningar och andra lyckliga tilldragelser med stenen som aldrig blir omodern. Detta underströks med ett reportage från diamantens huvudstad Antwerpen.

I Antwerpen blir världens hårdast sten slipad till briljanter. Kvalitet granskas och priser stiger. Handeln är stor och vinsterna så klart massiva. Min stilla undran är om alla har glömt debatten som pågick för några år sedan om priset för att utvinna diamanter. Inte ett ord i reportaget om detta. Tror vi verkligen att allt är bra nu i gruvorna i Kongo Kinshasa, Sierra Leone, Botswana, Nigeria, Angola och liknande länder?

Kära P1-morgon. Borde det inte varit på sin plats med en liiiten hänvisning till att barn fortfarande är åtråvärd arbetskraft i gruvorna och att det fortfarande är handlare i väst som tar dom stora vinsterna? Detta är en liten men ack så viktig del av hur vi sakta men säkert suger ut Afrika och upprätthåller såväl krig som förtryck.

Inga kommentarer: