söndag 27 september 2009

Vänstervåg

Idag är det val i Tyskland. Kanske får Merkel sitta kvar men i så fall är det med fortsatt stöd av sossarna. Ett annat senario är faktiskt att Merkel åker ut. I opinionsundersökningarna är det nu jämt mellan de röd-gröna (inkl sossarna) och Merkel+sossarna. Det märkliga är ju att sossarna har en fot i varje läger även om de ännu så länge vägrar samarbeta med Die Linke. Hm, det känns inte klockrent får jag säga.

Nåja, det kan konstateras att Merkel har bedrivit ungefär samma politik som Reinfeldt och kompani. Alltså, skattesänkningar för lånade pengar, urholkning av såväl välfärd som de statliga finanserna och ett slags systemskifte när det gäller ujämningspolitik. En skarp gir från solidarisk finansierng är en annan gemensam faktor.

På Island och i Norge har vi röd-gröna regeringar. I Portugal går vänstersidan starkt framåt. I Sverige inser fler och fler att lösningarna inte finns hos dom konservativa. Jag känner vind i ryggen och jag känner att fler och fler inser att när Reinfelt på G20 mötet säger att det är IMF som ska lösa det hela så har dom liksom hört det förut. Det vanliga receptet från IMF brukar ju vara mer avregleringar och det känns inte som det är vad man längtar efter nu.

356 dagar till valet. Det känns som ljuset i tunneln blir klarare för varje dag som går.

Inga kommentarer: