torsdag 20 november 2008

Sitter du säkert?

Eller hänger du löst?

Nej, det är inte fråga om den senaste Idol-utröstningen. Det handlar om jobben, om välfärden och det handlar om dig och mig. Själv har jag jobbat på samma jobb i tio år, jag är fast anställd och vår personalstyrka har redan dragits ner. Jag vet att fram till 2011 sitter vi säkert.

Så är det inte för alla. I skrivande stund har minst 1500 personer varslats i Sverige idag. Det betyder att andra också kommer att ryka. Butiker, frisörer, restauranger och inte minst kommunalt anställda när mindre skattepengar flyter in. Dom som har tillfälliga anställningar är dom som åker först men ingen sitter säkert!

Är du inte med i A-kassan blir det tufft. Det är många som står utanför. Får du A-kassa blir det ändå en nivå som i bästa fall täcker 80 % av din inkomst men för de flesta är det väsentligt lägre än så. Själv sitter jag och skriver på förslag till åtgärder som ska dämpa fallet. Jag undrar vad regeringen gör? Sitter den säkert?

Börserna kraschar.

Bankerna obstruerar.

Postens VD tjänar 900 000 kronor i månaden. För honom spelar det ingen roll, om han åker ut har han 5 miljoner per år i pension.

8 kommentarer:

Jah Hollis sa...

Sådan är kapitalismen.
Men eftersom så många slår vakt om dess världsordning, som det bästa vi lyckats åstadkomma, får vi leva och dö med den.

Mikael K sa...

Jag tror att nämnde postis samtidigt har både lön och pension.

rocky sa...

Jag sitter löst, typ. Jag kommer iaf att gå ner i timmar. Så går det när man går från vik till fast och får skriva om kontrakt hela tiden. Men för att vara positiv kommer jag nu att bli 3:dje man. Så när chefen och ställisen inte är där får jag 1 spänn mer i timmen och allt ansvar.

Eva Nygren sa...

Ja, det är en ruggig tid. Globaliseringen ger oss möjligheter men gör vårt samhälle så mycket mer sårbart. Men hur ska man reda ut det? Och hur känner de sig i Sandviken idag, i bygder där det är ont om jobb som det är.

Cliff Hanger sa...

Ja, det är sjukt hur klyftorna ökar mellan de rikaste och de fattigaste. Tyvärr verkar roffa-åt-sig-mentaliteten ha rotat sig i samhället. Nånting måste göras för att sätta stopp för detta. Det är inte okej! Folk kanske måste bli olydigare, strejka mer eller nåt?

Alla smutsiga detaljer sa...

Jah, du menar att det inte finns något hopp? Suck, men jag kan inte ge upp.
Slow, visst är det så men han får inte ytterligare pension från posten åtminstånne.
Clive, trist att du sitter löst - dax att satsa på musiken kanske?
Eva, jag har själv vuxit upp i ett brukssamhälle där arbetslösheten slog till under 80-talet. Det tär, jag lovar.
Cliff, du menar att det finns hopp alltså. Jag visste väl det!

Jah Hollis sa...

Jag vill inte ta hoppet från någon, men medge att det finns en himla stark uppslutning kring detta system, vilka brister och svagheter och rena vansinnigheter det än visar upp.
Och hur länge har vi haft dessa överbetalda chefer nu? Och varje gång någons löner och pensioner "avslöjats" säger vi "hu" och "fy" och "så här kan vi inte ha det" och lik förbannat får det fortsätta.
Mycket snack och lite handling är vad det är.

Alla smutsiga detaljer sa...

Jag är inte säker på att uppslutningen räknat i inivider är särskillt stark men att makten är koncentrerad runt detta system är ett faktum. Å andra sidan har samma gällt alla anra system som regerat och gått under.