fredag 7 november 2008

Moderaterna och barnen

Hörde att moderaterna föreslagit att förskolebarn ska ha reglerad arbetstid. Max 40 timmar och absolut inget nattis. Obligatoriskt ska barnen också ha fem veckors semester. I går sa en moderat-tant att familjer som har resväg säkert kan lösa det med släktingar eller på något annat sätt inom familjen. Idag sa en moderat-man att man ska lösa det med att ge ekonomisk möjlighet för småbarnsföräldrar att vara hemma.

Jag har varit ensamstående med mina ungar alltid. Jag har inga släktingar i närheten. Sjävlkart har jag skaffat mig ett socialt nätverk för att kunna "stanna i stan" ibland men oftast stressade jag för att ge mina ungar så korta dagar som möjligt. Alla gör nog så gott dom kan. Några år pluggade jag, då hade jag inte rätt till semester och jag undrar hur det hade gått.

Jag har också jobbat på förskola i flera år. Där var alla pedagoger helt ense om att många barn som hade långa dagar eller väldigt kort semester oftast hade det bättre på förskolan än hemma. Vi bad ibland föräldrar att gå och handla före de hämtade sina barn för att ungarna skulle slippa sitta i vagnen på konsum i en timma.

Hur som helst, en av mina viktigaste invändningar mot moderaternas nya idéer om vårdnadsbidrag, som faktiskt är det dom föreslår, är att vi redan vet att det blir kvinnor som tar ut bidraget. Det betyder att mina förmåner i framtiden blir sämre. Det talas det sällan om. Vårdnadsbidrag är inte pensionsgrundande och ger heller ingen sjukpenning. Nej, om vi nu ska göra det bättre för ungarna, se till att grupperna på förskolan blir mindre och inse att det kanske är dags att korta arbetstiden för alla.

1 kommentar:

Anonym sa...

Moderaternas milt sagt löjliga och orealistiska argument om släktingar skulle ju precis lika gärna kunna användas mot och om all barnomsorg överhuvudtaget.
Man kanske kan ta bort rätten att vara hemma med sjukt barn också, eller åtminstone möjligheten att få viss ekonomisk ersättning för det, eftersom "alla" tydligen har släktingar och vänner på samma ort som vill och kan hjälpa till med barnen....