söndag 16 november 2008

Avrapportering - en helg med tortyr och terror

Det här med temahelg var inte så tokigt, jag är riktigt nöjd med vad jag lärt mig. Ja, alltså - mitt tema denna helg är ju terrorism och tortyr och redan på fredagen drog det igång. Jag vill rekommendera dig att gå och se Baader-Meinhofkomplexet. Det är spännande med filmer som inte försöker ge svar. Baader-Meinhof är en aktionrulle, en spelfilm med massor av duktiga skådespelare. Samtidigt är den ett torrt dokument över en tid som jag inte minns mycket av. Den lämnar mig hängande med funderingar om terroristerna egentligen var idealister som drevs av drömmar om en bättre värld eller om dom möjligtvis var våldsförhärligande galningar som fullständigt gick över alla gränser. Tror att den är en nyttig påminnelse för många hur tunn linjen ofta är.

På lördagen var det som sagt socialistiskt forum. Först "Tortyrens återkomst". Mattias Gardell har gjort en mycket viktig sammanställning över tortyrens historia och hur vi har låtit tortyren återkomma som ett lagligt alternativ utan att verkligen protestera. Vi får veta att Sverige är ett av hundra länder som låter USA diktera att deras soldater/legosoldater aldrig kan utlämnas till internationella brottmålsdomstolen.

Efter den föreläsningen gick jag med spänning till nästa seminarium "Socialdemokratin och terrorismen". Tänkte att det skulle bli en liten självrannsakan eftersom det ändå är sossarna som skrivit under avtalet med USA, som inför terroristlagarna som innebär att det hålls hemliga rättegångar i Sverige och inte minst alla integritetskränkande övervakning- och registerlagstiftningar. Trodde att det skulle bli en liten uppgörelse med Egyptenutlämningar, CIA-flygningar, mottagande av Mehdi Ghezali, "somlie-svenskarna" och en del annat. Men nej, istället blev det vanliga ryggkliandet och lite tjurande över FRA. "Inget parti i riksdagen har tagit dom här frågorna ett steg längre" sa en av SSU-representanterna. Eh, jo. Ett och annat parti har faktiskt kritiserat utvecklingen. Sen har vi säkerhetskommissionen och integritetsskyddskommittén. Det är sådär 10 000 sidor kritik. Det värsta är dock att ingen verkar inse att mänskliga rättigheter faktiskt är en inrikespolitisk fråga också. Mänskliga rättigheter kränks i Sverige, dags att inse det.

Ikväll kan du hänga med mig på avslutning på min terrorhelg, då visar dokument utifrån en dokumentär om CIA:s tortyrmetoder. Gör det och kom ihåg, den som tiger samtycker för du kan aldrig mer säga att du inte visste!

Inga kommentarer: