tisdag 11 november 2008

Det finns inga gratisluncher

Debatten om IPRED har plötsligt kommit att handla om huruvida allt ska vara gratis eller om man ska betala för sig. Jag förstår inte det resonemanget. Visst, det är möjligt att barn/ungdomar tror att saker och ting inte kostar för att man laddar ner men vi som är tillräckligt vuxna för att betala våra egna räkningar vet att det inte riktigt stämmer. Datorn ska betalas, lagringsmedia, hårddiskar, skivor, mp3-spelare eller vad det nu kan vara har sitt pris och viktigast av allt; bredbandsuppkopplingen kostar stora pengar. Jag lägger personligen mer på uppkopplingen än vad jag gjort på många år när det gäller inköp av skivor och film. Det är självklart att det måste gå att hitta ett sätt att ersätta upphovsrättsinnehavarna.

För mig handlar IPRED om något helt annat. Det handlar om polisen ska ha monopol på att utreda brott eller om vi ska ha privatspanare/medborgargarden som tar hand om detta. Om vi tillåter film- och skivindustrin att skipa sin egen rättvisa måste vi i rättvisans namn ge samma rätt till fler branscher Handlare som råkar ut för snattare får själva kroppsvisitera snattaren för att kolla identiteten och skiva ut en böteslapp på valfritt belopp till exempel. Jag tror inte det är den vägen vi vill gå med rättsväsendet.

Nej, hitta en lösning på hur upphovsrättsinnehavarna ska kunna ta del av de avgifter och ersättningar som vi redan betalar. Det borde inte vara så svårt. Och för den delen kom ihåg; det finns inga gratisluncher.

5 kommentarer:

Mikael K sa...

Det låter rimligt; att bredbandsbolagen delar med sig.

Anonym sa...

Dessutom, vilka skivbolag kommer att ha råd att föra processer mot nedladdare? Inte de fattigaste kan man tro. De som har råd klarar sig ändå, allt är sådeles som vanligt.
(däremot hejar jag på antipirater i Persiska viken..)

Jah Hollis sa...

Stentorp berör något lite förbisett här tycker jag. I debatten om nerladdning dras ofta alla som sysslar med skivutgivning över en och samma kam.
Men det finns skivbolag som både gör affärer och sysslar med en kulturgärning. Synd att mista till exempel:
www.souljazzrecords.co.uk/

Alla smutsiga detaljer sa...

Hur som är illegal nedladdning ett stort problem. Det handlar inte bara om skivartister eller filmare, det handlar lika mycket om författare. Vem vill skriva kurslitteratur i framtiden till exempel? Därmed inte sagt att man ska ge polisiära uppgifter till andra än polisen.

Eva Nygren sa...

Intressanta synpunkter, Alla smutsiga. Och det där med gratisluncherna här sant. Det blir tydligare ju fler luncher man äter, så att säga ...