söndag 23 november 2008

Svenska värderingar

Läser i tidningen att moderaterna vill att personer som invandrar till Sverige ska skriva under ett kontrakt att man ska "anamma" svenska värderingar. Hm, vad betyder det?

Vilka är dina värderingar? Är du "svensk"?

Känner du att myndigheternas undfallenhet mot stater som bedriver tortyr är svenska värderingar? Handlar det om stackars rika män som tvingas avstå från lönen? Handlar det om den svenska handlingsförlamningen när förorten ställer krav? Eller är det "hedern" som utmynnar i att flera kvinnor förlorar livet i sitt eget hem varje månad i vårt avlånga land som ska spridas till våra nya medborgare?

Nej, jag vet! Det handlar om att man ska lära sig att vända ryggen till när någon behöver hjälp. Kanske också att slå ner blicken när någon söker din blick. Kanske ska bidragen dras in om det luktar/doftar av konstiga maträtter i trappuppgången eller är det så enkelt att du ska sluta hälsa på dina grannar för att betraktas som värdig.

Vilka är de svenska värderingarna som invandrade personer ska anamma?

4 kommentarer:

Sånger från nedre botten sa...

Skrämmande att ett parti strax under fyraprocentsspärren kan sätta den politiska dagordningen så till den milda grad. Nu börjar de etablerade partierna anamma SD:s agenda. Fram till valet 2010 kommer det bara att bli kallare och kallare, precis som när greven och betjänten fick igenom nästan allt i in politik utan att vara i närheten av regeringsmakten.

Eva Nygren sa...

Det hade varit intressant att läsa den artikel du refererar. Var stod det?

Alla smutsiga detaljer sa...

Sånger, ja visst är det så. Frågan är om det sabbar SDs möjligheter att ta sig i riksdagen eller om det stärker SD genom legetimitet. Eva, ekot, aftonbladet, expressen och antagligen rapport och aktuellt också.

rocky sa...

Blir det tvång på att se Sällskapsresan, Vi hade i alla fall tur med vädret och Göta kanal också...