måndag 10 september 2012

Vaccin, roten till det goda

I dagarna rullas det stora vaccinprogrammet för att motverka spridningen av HPV ut. HPV är ett virus som orsakar livmoderhalscancer. Cirka 450 kvinnor drabbas och 150 dör av livmoderhalscancer varje år i Sverige. Det är fakta.

Plötsligt händer det. Debatten och funderingarna om man ska "våga" vaccinera sina barn drar igång. Hänvisningar till antroprosofer och foliehattar som tycker man ska "härda sig" blir plötsligt auktoriteter.

Alltså, jag kan förstå att man funderar efter svininfluensahysterin men självklart är det en väldig skillnad på ett hastigt framodlat vaccin under hot av en pandemi och ett vaccin av typen HPV-vaccin. Det är viktigt att komma ihåg.

Samtidigt, några av de "neutrala" som lyfts fram i debatten drivs dock av helt andra motiv. Inte sällan rent sexualfientliga sådana. Eftersom HPV är ett sexuellt överförbart virus, alltså är det läge att lyfta fram avhållsamhet som alternativ till vaccin. Det dessa personer glömmer är att ett ligg räcker, alltså räcker det inte ens att hålla sig till en partner livet ut.

Än värre är det när man börjar skrapa på ytan upptäcker man snabbt att det är inte bara sex som dessa personer är emot. De gillar heller inte invandrare, homosexuella och faktiskt inte heller RFSU. Om man börjar surfa runt hittar man snabbt riktigt obehagliga saker.

Så, vaccinet är en av den sociala och medicinska historiens största uppfinningar. Detta gäller i Sverige, Europa och världen i övrigt. Själv köpte jag till exempel vaccin via UNICEF och gav bort i julklapp. Du har chansen att vaccinera din dotter (och snart förhoppningsvis även pojkar som ju är bärare av viruset) mot den fasansfulla sjukdomen cancer. Tveka inte - skydda dina ungar!

3 kommentarer:

Eva Nygren sa...

För min del gjorde verkligen det här med influensavaccinet mig skeptiskt och ängslig vad gäller vaccin. Jag känner till en ung person som har fått narkolepsi och fått sitt liv förstört. Hemskt.

Alla smutsiga detaljer sa...

Jadå, det är förskräckligt men livmoderhalscancer dör man av och HPV-vaccinet är liksom rödahund, kikhosta och massor av andra vacciner livräddare många miljoner gånger om. Det som hände med svinunflensavaccinet går inte att jämföra.

Alla smutsiga detaljer sa...

Inser att jag lät lite raljerande i kommentaren. Det var inte meningen. Det är förskräckligt med narkolepsin men man ska inte vara rädd för HPV-vaccinet, det räddar verkligen liv.