söndag 2 september 2012

Svensk narkotikapolitik dödar

Idag går det nästan inte att skriva om något annat än det faktum att riksdagsledamoten William Petzäll dog av sitt drogmissbruk igår. Man kan så klart välja att prata om det faktum att han var rasist, hade varit misstänkt för misshandel av sin flickvän och dömts för andra brott. Men, jag lämnar det därhän och konstaterar istället liksom så många andra att om en riksdagsledamot faller igenom det fina välfärdsnätet på detta sättet, hur ser det då ut för andra.

Sverige har ovanligt hög dödlighet bland tunga narkomaner och denna trista statistik går dessutom åt helt fel håll. Det är också ett faktum att det blivit värre sedan vi kriminaliserade sjukdomen missbruk och gjorde bruket till brottet. Glappet mellan avgiftning (abstinens), som i sig ofta är ett livsfarligt tillstånd, och behandling är kanske snarare att betrakta som en avgrund.

För tjugofem år sedan jobbade jag på en akutmottagning för missbrukare. När någon bestämt sig för att det var nog ville man så klart ha hjälp nu. Redan då avvisade vi människor med tipset att återkomma på dagtid eller efter helgen. Suget, abstinensen, smärtan och ångesten som väntade runt hörnet gav inte utrymme för ett svar som innebar att det kunde finnas en plats någonstans om några dagar. Det är nu eller inte alls.

Det var då, när välfärdsnätet faktiskt var tätare och vi ännu inte hade kriminaliserat missbruket. Idag är det värre. Det kommer rapport efter rapport om att du måste vara så nedgången att du balanserar på dödstråden för att få hjälp. Dessutom ställer vi krav på missbrukare att de ska vara lite mer perfekta än vi andra. Inga återfall, då är det är bara att börja om.

Det skulle gå att skriva en uppsats kring det här och det har också gjorts. I princip all forskning som jag läst och fått refererad för mig visar att vi är på fel väg. Ändå är politiken stenhård. Det är ett krig mot missbrukarna istället för mot missbruket och det finns inget tecken på försoning. Om man skulle kräva evidens skulle det se annorlunda ut och många människor som idag är döda skulle kanske fortfarande vara i livet.

Så, hallå ni politiker som beslutar kring missbrukspolitiken. Jag kräver att ni faktiskt visar att er politik håller hela vägen. Fast, det tror jag inte ni klarar!

1 kommentar:

Inger Forsgren sa...

Mycket kloka ord delar din åsikt till fullo.
Önskar vi som bryr oss för det är många enskilda som bryr sig men vi behöver mobilisera Alla våras krafter på ett eller anbst sätt. Det är dags att agera NU.