söndag 30 september 2012

Läxhjälp, nej tack!

Nu är huggsexan igång. Vem ska satsa mest på pensionärer, klimatet, äldreomsorgen, innovationer, järnväg, företagen - ja ni ser ju utspelen dag för dag. Det är vägval som görs men dom är inte så stora som vi tror. Tyvärr. Att fler och fler experter börjar närma sig insikten om att man inte kan svälta sig ur krisen är ju bra genom att ha överskottsmål år efter år. Det är bra. Förhoppningsvis ger det avtryck i budgetarna om något år eller två, troligtvis så att det kan visas på reformer i valrörelsen.

En fråga som förvånar mig är att man tassar så försiktigt runt det som jag tycker är det mest eftersatta och mest krisartade området i dagens Sverige, nämligen skolan. Det bästa man kommit på är RUT-avdrag för läxhjälp eller en jättesatsning på läxhjälp på fritids. Om jag ska välja av dessa två så föredrar jag självklart den senare men inget av förslagen kommer åt problemet. Det stora problemet är nämligen att skolan inte klarar av att ge barnen den undervisning dom har rätt till.

Istället borde skolarbetet klaras av inom ramen för skoldagen. Pedagoger ska se till att ungarna lär sig det dom ska. Detta innebär så klart inte att man inte får repetera till exempel glosor  eller vad det nu kan vara när man så önskar men idag är det inte så läxorna fungerar. Idag måste eleverna på egen hand göra det arbete som skolan borde göra, och så kallar man det läxor. Alltså, oavsett hemförhållanden, bakgrund och förutsättningar i övrigt ska man klara av att läsa sig till kunskaperna som skolan kräver.

Jag kan verkligen förstå de elever som tappar sugen och inte orkar komma ikapp när de börjar släpa efter. När hoppet mellan grundskola och gymnasium dessutom är gigantiskt. Alltså, läxhjälp är inte svaret på problemet eftersom det bara innebär mer av samma. Nämligen undervisning utanför klassrummet under ojämlika förhållanden. Satsa istället på mindre klasser, fler pedagoger, färre håltimmar, fulla scheman, kortare lov och helt enkelt mer undervisning under skoltid. Det måste vara svaret på frågan, inte mer hemarbete.

1 kommentar:

Erik Edwardson sa...

Bra skrivet! Se också denna text av Stig Henriksson mfl: http://www.dagenssamhalle.se/debatt/avskaffa-sommarlovet-1278