torsdag 14 april 2011

Vad snackar Zaremba om?

Jag är intresserad av skolfrågor ändå har jag faktiskt inte läst dom omtalade artiklarna i DN i sin helhet. Jag har skummat och därutöver följt debatten på nätet och på andra ställen. Så mycket har jag förstått att Zaremba tycker att skolan ska förstatligats och att det är politikers klåfingrighet som gör att svenska elever får sämre resultat.

På ett sätt har ju Zaremba direkt en poäng. Från 90-talet och framåt har man från dom tidigaste skolformerna och uppåt varit tvungna att klara sig med mindre resurser så till vida att barngrupper och klasser blivit större och antalet vuxna färre. Detta är ju ett direkt politiskt ansvar. Att skolverket och andra insatta länge kritiserat segregationen som ökar genom privatskolornas utbredning verkar dock gått Zaremba förbi men lär ju också vara en del i förklaringen.

I mina barns tidigare skola har personalen  haft som mantra - "det där är ett fritidsproblem, inget vi kan ta hänsyn till eller göra något åt i skolan". Jag tror att det är vanligt. Det är ett jätteproblem om skolan tror att man är en isolerad del av världen och kan vara helt opåverkad av världen runt om kring.

Nåja, nu till min poäng. I morse hörde jag Zaremba på P1. Han sa då att det största problemet är att lärare inte vågar använda sin meddelarfrihet. Lärare höjer inte sin röst när som ser att saker är på väg åt helskotta. Om dom framträder exempelvis i media kan dom råka ut för repressalier säger Zaremba och tar ganska hemska exempel. Det är ju förskräckligt men man ska vara medveten om att i privatskolorna har man ingen meddelarfrihet alls, det säger Zaremba inget om.

Sedan kan ju jag tycka att om Zaremba har rätt och lärare år ut och år in undervisar mot sin övertygelse för att politiker givit direktiv om tokigheter, då har vi ett större problem än jag trodde. Det vill inte säga lite - det kan jag lova.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Du kanske skulle läsa artiklarna istället för att skumma? Det är ju uppenbart att du inte fattat ett smack om vad det handlar om.

Anonym sa...

Precis.

Ronny sa...

"Så mycket har jag förstått att Zaremba tycker att skolan har förstatligats..."
Du har inte förstått något alls. Läs på!

Alla smutsiga detaljer sa...

ska skulle det stå :) har ni lyssnat på radioinslaget?

Alla smutsiga detaljer sa...

Har ändrat inlägget där jag uppenbarligen skrev har istället för ska när det gäller att förstatliga skolan. Några kommentarer på innehållet i övrigt?