söndag 17 april 2011

Hallå Kungen, Torekov?

Sent igår kväll släppte hovet och försvarsmakten nyheten att kungen varit och hängt i Afghanistan och hälsat på. Media släppte nyheten sent på kvällen. Inte ett ord av kritik eller frågor. Bara ett torrt konstaterande att han invigt någon bas. För ett år sedan var det kronprinsessan som var där och kollade läget.

För en dryg vecka sedan skickade Sverige iväg ett gäng flygplan med destination Libyen. Frågan om att skicka stridande förband till ytterligare ett land, och dessutom under Nato-befäl, var och är kontroversiell och svår. Detta till trots stod kungen där och hejade på och tog tydlig ställning.

När kungen hade åsikter om regeringens sätt att arbeta under tsunamin i Thailand för ett antal år sedan hade både media och allmänheten starka synpunkter. För att inte tala om säljakten i Norge som kungen också lade sig i. Att kungen har ett tveksamt förhållande till demokratier/diktaturer är ju en sak men Torekov-kompromissen är tydlig.

Kungen ska inte lägga sig i politiken. I synnerhet ska kungen inte offentligt ta ställning sig i frågor som är politiskt kontroversiella som till exempel krigsinsatser utomlands. Kära journalistkåren, sluta svassa för kungahuset och börja granska. Det är dessutom dags för republik!

1 kommentar:

Jan V. sa...

nästa månad får han antagligen dela ut krigsmedaljer:
http://svt.se/2.22620/1.2397590/svenska_krigsveteraner_ska_hyllas

Dokumentärserie, kungabesök, militärparader. Fy fan. Poltava nästa. Det går "bra" för krigarnationen sverige.