torsdag 21 april 2011

Min fastighetsskatt då?

Idag rapporteras det om att socialtjänsten runt om i landet får förfrågningar om hjälp från fler och fler personer när det gäller att skaffa bostad. Det kan handla om socialt etablerade personer som kanske har en betalningsanmärkning eller som inte har fast jobb och därför inte får hyra. Det är det nya Sverige och en konsekvens av både sms-lån och skitjobb (osäkra anställningar) som är mer regel än undantag.

Det är bostadsbrist i 75 % av landets kommuner. Alltså, i tre fjärdedelar av landets kommuner finns det folk som inte hittar någonstans att bo i sådan utsträckning att det kallas bostadsbrist. Klart fastighetsägarna då prioriterar folk med fast jobb och ordnad ekonomi. Det är tuffa krav på en ung person. Dessutom är det sjukt dyrt att hyra. Det fanns en regel att boendekostnaderna inte skulle vara högre än 25 % av den disponibla inkomsten, den överenskommelsen är död.

Jaha, vad ska man göra då. Jo, bygga så klart. Och så bör man se över fastighetsskatten. Klart att det är ett bekymmer när det gäller att skapa en fungerande bostadsmarknad att skatten för flerfamiljshus är mycket högre än för egna hem (villor etc). Därför är jag sjukt besviken på sossarnas besked att man släpper fastighetsskatten. Jag kan leva med att man vill ha en överenskommelse om just villor och liknande särintressen men varför inte driva frågan om fastighetsskatt för hyresrätter. Allt jag kräver är ju rättvisa!

Inga kommentarer: