fredag 8 april 2011

Centern sviker igen

Centerpartiet försökte länge göra sig kända som integritetsväktarpartiet i regeringen. Inför valet tog man till och med ett så kallat öppenhetsmanifest och viftade ivrigt med det när frågor om privatliv kom på tal. Det var stora ord om att påverka regeringen och EU och hela världen. Men, vad har hänt?

  • Centern har vikit ner sig i fråga om datalagringsdirektivet.
  • Centern har accepterat FRA.
  • Centern har accepterat IPRED.
  • Centern säger ja till den nya stora sjukjournaldatabasen.

  • Centern säger nu också ja till lagring av PNR-uppgifter.

Hur länge kan man påstå att man är ett parti som förespråkar integritet men i nästa mening slänga allt vad integritet heter på soptippen? Om man på riktigt står upp för sina ideal borde man väl lämna regeringen om man inte får igenom en enda sak? På ekot säger Johan Linnander att man får acceptera att man inte kan få allt när man är ett litet parti därför har man nu accepterat att uppgifter om flygresenärer får samlas in och lagras (och lämnas ut).

Men du, det är ju inte bara integritesfrågorna man sålt ut. Vad har centern egentligen för berättigande i regeringen?

7 kommentarer:

Markus "LAKE" Berglund sa...

Jag håller med dig i princip, men som Centerpartist tycker jag ändå att Linander har valt helt rätt approach - Kritisera förslaget.

Frågan är, tror du förslagen på integritets-området blir bättre om vi INTE hade Centerpartiet som en del av regeringen? Om Asks Moderater och batong-liberalerna i (fp) hade fått bestämma helt på egen hand?

Jag bloggade några rader om detta:
PNR - Sverige säger ja till kartläggning av flygresenärer - Centerpartiet säger nej

Ha en bra dag!

Anonym sa...

"rätt approach - Kritisera förslaget": om omröstningen hade gällt t.ex. dödsstraff, hade då samma agerande rönt uppskattning?

Alla smutsiga detaljer sa...

Markus, var går gränsen? Jag tror på riktigt inte att centern påverkat alls eftersom alla förslag hittills gått igenom. Alltså, var är ryggraden?

Markus "LAKE" Berglund sa...

@Anonym & Alla smutsiga detaljer:

Hellre det än att inte kritisera förslaget alls. För när Centerpariet bara har en dryg 1/10 av regeringens makt så får man för det mesta vara nöjd med att klaga, det direkta inflytande är kraftigt begränsat.

Alternativet till att vara bromskloss i regeringen är att INTE vara det. Och för övrigt skulle jag tro att en del förslag har ändrats ganska mycket eller helt stoppats, även om vi inte får höra så mycket av det utåt.

Förhoppningsvis kan också Centerpartiets offentliga ställningstagande, som Linander nu gör, påverka opinionen i rätt riktning. I dagsläget är det ju bara cirka ½ procent som tycker integritetsfrågorna är "tillräckligt viktiga"...

Om du/ni inte följer min blogg så kan det för övrigt vara relevant att klistra in detta:
Jag på SvD Brännpunkt - ”Vi värnar integriteten”, därför röstar vi Pirat

Trevlig helg!

Alla smutsiga detaljer sa...

Vilka förslag har stoppats eller förbättrats? Om man påstår att man står för något måste man ibland också ta konsekvenserna av det.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Jo, jag tog konsekvenserna och jag tror nog att Centerpartiet hotat med det i regeringen ibland, så att en del förslag blivit stoppade/förändrade.

Ett exempel är ju Datalagringsdirektivet, där Ask låter VÄLDIGT bitter på (c) för att de vill korta ner lagringstiderna så mycket som möjligt, något som också blev regeringens linje. Men visst vill jag kunna rabla många fler exempel...

Om jag får lägga in en liten fakta-korrigering också. Jag tror du egentligen syftar på Centerpartiets ÖppenhetsManifest, inte programet, som ju vardet som var aktuellt vid senaste valet. Det är i alla fall Manifestet från 2006 som de flesta Centerpartister siktat in sig på när vi kritiserade partiet för att inte följa sin egen politik, i samband med FRA-omröstningen.

Här hittar du det:
Centerpartiets Öppenhetsmanifest från 2006

Ett enormt välskrivet politiskt program, men tyvärr inte något man lyckats få igenom på regerings samanträden. :-/

Pelle sa...

Laken här ovan, hade det inte varit bättre om centern både sagt nej och röstat nej till förslagen de påstått sig vara mot? Det här med att innerst inne vilja en sak och ändå göra något som går fundamentalt mot detsamma är motbjudande. Ett nej är bara ett nej tills man blivit övertygad av moderaterna om att man måste hålla ihop inom regeringen.

Är det meningen att vi på något sätt ska vara tacksamma för att datalagringen bara blev sex månader istället för "ända tills polisen lyckats ta fram något smaskigt om dig lille medborgare"?

Centern lurade mig att rösta på dem 2006, "fool me once shame on you".