tisdag 5 april 2011

Sex å sånt

Läser i tidningen och hör på radion att kondomanvändningen minskat bland tonåringar. Dom vuxna hade tänkt att om man ser till att tjejerna käkar hormoner = tar ansvar för att undvika oönskade graviditeter så kommer killarna säkert att ta ansvar för resten. Eller, var det så man tänkte?

Att man på ungdomsmottagningarna verkligen propagerar för att tjejer ska äta p-piller är både bekymmersamt och så klart jättebra. Det självklara är ju att tjejer har rätt att ha kontroll över sin egen sexualitet och sin frihet att kunna njuta utan att riskera en graviditet. Samtidigt behöver då killar inte ta ansvar för samma sak.

Den frihet som p-piller skulle ge kvinnor blir istället ett dubbelt ansvar. Bristen på manlig personal på dom få ungdomsmottagningar som finns och lärarnas tafflighet är två orsaker som anges. Även om vi föräldrar är oerhört pinsamma kanske vi kan bli bättre också. Samtidigt så är det faktiskt så att dom allra flesta killarna känner till att det finns kondomer. Det är bara det att man gör som män i princip alltid gjort, lämnar över ansvaret för den reproduktiva hälsan till kvinnorna.

Att ansvaret för hetrosexet lämnas över till tjejer gör det så klart inte heller lättare för unga homo- och bisexuella killar. Risken att kondomer snart är en homogrej är så klart också allvarligt på många sätt. Så, snacka mer sex. Snacka mer kondom. Snacka med era ungdomar om att det är både roligt, skön och busigt men att det också är väldigt allvarligt. Glöm helt enkelt inte bort vad din farsa sa:

6 kommentarer:

Anonym sa...

Kondomer har ju inga biverkningar såsom p-piller, till exempel risk för blodproppar och hjärtfel.

Hannes sa...

Felet är hetsen kring cykelhjälmar!

http://hanneshervieu.se/kondomer-och-hjalmar/

Jeanette sa...

P-piller skyddar ju dessutom inte mot sjukdomar som kondomer gör.

Alla smutsiga detaljer sa...

Hannes, tänk vad stor du blivit!

Jah Hollis sa...

Häromdagen hade jag framför mig i kassakön på Pressbyrån en ung dam (ung jämfört med mig i alla fall :-) som köpte ett paket kådisar och en Red Bull. Vet inte hur det ska tolkas.

Alla smutsiga detaljer sa...

Att hon hade höga krav kanske? :)