måndag 6 september 2010

Verklig debatt

Käkade middag med en god vän igår och vi pratade lite om tonläget i den politiska debatten. Han är inte vad jag vet partipolitiskt aktiv men däremot politiskt intresserad. Vi konstaterade gemensamt att debattnivån är väldigt låg och medias rapportering som är både snuttifierad och sensationslysten gör det inte bättre.

Ikväll hålls en kulturpolitisk debatt i Stockholm. Förhoppningsvis blir nivån på den lite högre. Varför det finns chans till det? Jo, kombattanterna kommer före debatten startar att lova varandra och ta i hand på att först och främst bemöta motståndarens bästa argument. Alltså, inte leta efter blottor och små revor i väven utan verkligen ta sig an dom större frågorna. Debatten kan avnjutas på Orionteatern och i ringhörnorna hittar du å ena sidan Timbro och å andra Tankesmedjan det osynliga.

Den tid som är kvar till valet ska jag försöka följa tipset att faktiskt lyssna och i den utsträckning jag kan göra på samma sätt som föreskrivs ovan. Jag ska bemöta det bästa argumentet min motståndare har. Jag uppmanar dig som fortfarande funderar att också kräva bättre svar av mig och andra som söker förtroende. Dom flesta svar kan förbättras genom ett "hur då?". Det vet jag som tröttnat på torftigheten i debatten.

2 kommentarer:

Jah Hollis sa...

Jag tycker inte man ska dra "media" över en kam och påstå att dess rapportering är snuttifierad och sensationslysten. Det är en kliché som inte blir sannare för att man upprepar den gång på gång. Många tidningsredaktioner, kanske speciellt lokala tidningar, gör ett mycket bra jobb för att folk ska kunna få veta vad de lokala politikerna står för och för att man ska förstå det politiska spelet inför valet.
Det är skillnad på media och media, precis som det är skillnad på politiker och politiker.
Ingen vinner på att man uttalar sig med svepande generaliseringar om någon av dom.

Alla smutsiga detaljer sa...

Sant, jag talar om storstadsmedia, tv och kvällspressen och då främst men inte bara löpsedlar och förstasidor. Jag vill också betona att även politiker spelar med i spelet vilket jag försökte betona i inlägget.