torsdag 1 oktober 2009

Kulturrevolution

Idag firar folkrepubliken Kina 60 år. Kulturrevolutionen firade 40 år i våras. Som vanligt blir det parad och bomber på flak och vad vet jag. En sak är säker, folket är inte med. Och någon kultur är det knappast fråga om.

Någonstans känns det som vi genomgår en "kulturrevolution" i Sverige just nu. Regeringen föreslår att staten bara ska stödja kulturtidskrifter som "beskriver de sköna konsterna", vilket i sak innebär att tidningar som Bang, Pockettidningen R, EXPO och liknande kommer att mista sitt stöd. Det känns som det blåser väldigt kallt. Om man dödar debatten kanske folk återvänder till sina köksbord och snackar om hur dom ska få ihop ekonomin och vilken loppis dom ska besöka näst.

Regeringen föreslår samtidigt att vi ska avskaffa garantilöner för konstnärer. Alltså, det finns 157 personer i Sverige som har garantilön om drygt 200 000 kronor. Om dessa konstnärer tjänar pengar vid sidan av så dras det av på garantin. Arbetslinjen ska gälla säger regeringen. Alltså, vad är det för fattigt land som inte har råd att se till att konsten kan utvecklas?

, får vi bara en litteraturkanon nu så vi vet vad vi ska läsa så blir det nog bra. Och du, tänk inte själv och ifrågasätt inte så blir ordförande Reinfeldt så glad.

6 kommentarer:

Jah Hollis sa...

Här verkar man fira rätt fredligt i alla fall.
http://i.telegraph.co.uk/telegraph/multimedia/archive/01491/60th_1491590c.jpg

Eva Nygren sa...

Ja, utbildningssektorn har verkligen inte utvecklats väl, det är så sant, och Björklund kan lika lite om pedagogik som den som jag kan om att det militära. Kultursektorn - håller med dig. Blir det bättre med di röe? (Skånska)

Alla smutsiga detaljer sa...

Eva, nej - Björklund är väl den mest kunskapsfientlige minister som någonsin funnits. Det är en sanning.
Kulturen, ja det blir bättre :-)

Veronica sa...

Riksdagens plenisal är väl full av människor med garantilön? Eller?

Men men det är väl skillnad på olika antar jag....

Bengavoice sa...

Riksdagens plenisal är väl aldrig full över huvud taget?

Här i Skåne är de regionala kulturbyråkraterna till sig i trasorna över kulturportföljen, som vad jag förstår ger dem ökat inflytande över den regionala fördelningen av statliga kulturpengar. Kanske är det bra att den makten decentraliseras så att någon vettigare människa än major Björklund får hand om dem. Men fan vet.

Alla smutsiga detaljer sa...

Veronica - just det. BV, jo - det är väl bra med lokalt inflytande men inte om det innebär att staten drar sig tillbaka och inte tar sitt ansvar. Dessutom är det ju så att Skåne får ett tillfälligt stöd under 2010, i övrigt ska det ju utredas igen :-/