lördag 3 oktober 2009

Regler och regler

Sportens värld är en värld för sig. Enligt juridiken kan man inte samtycka till misshandel utom när det gäller just inom idrotten. Detta gäller så klart inte hur allvarlig misshandel som helst men inom "rimliga gränser". Dessa gränser verkar förflyttas dag från dag. Inom hockeyn till exempel där regelrätta slagsmål och medföljande utslagna tänder, spräckta ögonbryn mm aldrig skulle leda till åtal.

Nåja, man kan ju tycka att det är okej. Den som ger sig i leken får väl tåla den antar jag. Sporten har ju dessutom egna regler som man ska följa. Dessa regler gäller material och spelare/deltagare och mycket annat. I fotboll till exempel ska båda lagen starta med 11 spelare. Planen ska ha vissa mått och när en frispark eller straff ska slås gäller vissa avstånd. Några andra regler är målburens storlek och att spelare som deltar följa dom regler som gäller för spelarlicenser.

Det finns regler för publiken också. Dessa regleras ibland i lag och ibland i interna regler. Om någon i publiken bryter mot dessa regler kan dom åtalas eller stängas av. Om fotbollsspelare/klubbar bryter mot reglerna som förbundet själv fastslagit så straffas så klart dessa.

Eller vänta nu? Hur var det nu med det?

Inga kommentarer: