söndag 14 juni 2009

Vänstern är död -

Söndagsmornar innebär radiolyssnande och oftast gott om tid till både morgonkaffe och eftertanke. Dagens Godmorgon världen innehåller en lång diskussion om vänsterns förmodade död. På Europa-nivå finns inga stjärnor att spana efter. Labour i England dör sakta sotdöden och i Frankrike har Högern fångat upp dom mest lyskraftiga namnen och givit dem antingen en plats i regeringen eller ett flott internationellt jobb. Smart!

Sossarnas tillbakagång i svenska storstadsområden hamnar i fokus och plötsligt hör jag ett av kommunalråden i min lilla kommun i radion. Helene Hellmark Knutsson analyserar sossarnas katastroftillbakagång de senaste valen med att man inte "når in i villaområdena och radhusen". Det är nog sant. Sundbyberg, som fortfarande har röd-grönt styre, har satsat på valfrihet säger Knutsson. I Sundbyberg bejakar socialdemokraterna omvandlingar från hyresrätter till bostadsrätter för att ge folk möjlighet till bostadskarriär, fortsätter hon.

Med detta resonemang och med denna politik borde ju sossarna sitta ganska säkert i Sumpan. Sossarna borde skörda framgångar på löpande band. Så är det så klart inte. Visserligen gick både s och v tillbaka mindre i Sumpan än i kringliggande kommuner men det var ändå ett rejält tapp i senaste valet. Och även om det vore så att s inte tappat, när första generationens ombildare sålt sina bostadrätter så finns det inget mer att suga ut, vad gör vi då?

Nej jag tror problemet är ett helt annat än det Knutsson och andra högersossar gör gällande. Jag förstår verkligen inte varför man som medelklass i storstäder ska rösta på en kopia när originalet finns. Är det något människor inte letar efter så är det fler mitten/högerpartier. Det människor vill ha är något nytt. Visst måste vänstern inklusive sossarna förnya sig men det gör man inte genom att kopiera de partier som nu håller på att köra välfärden i botten.

Vad vi måste göra är att hitta tillbaka till gatorna. Vi måste förvisso föra in folkets röst i parlamentet men för att kunna göra det måste vi först lyssna. Vi ska försvara de minsta men det räcker inte. För att klara detta måste vi också ha ett förtroende från flera. Politikens möjlighet att förändra vardagen för människor måste vara tydlig och det är först efter vi orkat lyssna till människor som vi kan företräda dem. Det är otroligt lätt att förväxla valfrihet med egenmakt men det är bara lurendrejeri. Att du får välja elbolag, telefonbolag och vad det nu kan vara betyder INTE att du får större makt över din vardag - vägra valfrihet, KRÄV MAKT! Jag är övertygad om att det går och därför vågar jag drista mig till att utbrista:

- länge leve vänstern!

3 kommentarer:

Helena Duroj sa...

vad tar dom allt ifrån???

Jah Hollis sa...

Högerpartiet har ju slagit i folk att dom är det nya arbetarpartiet medan socialdemokraterna jobbar hårt på att misskreditera sig själva. Vänstern associeras fortfarande med öststatskommunism (borgare tar ju ständigt chansen att påminna om banden som funnits) medan en samling militanta rikemansbarn som kallar sig vänster gång på gång misskrediterar ordet "vänster" med sina våldsromantiska idiotier (senast Reclaim the streets i Malmö). Läget är något förvirrat, tycker jag.

Alla smutsiga detaljer sa...

Eller hur, verkligen förvirrat. Jag vet var jag står och vad jag står för - det är alltid något.