onsdag 10 juni 2009

Skolavslutning och lite mänskliga rättigheter

I dag är det skolavslutning för min yngsta. Hon går ut åttan och har under det gångna året klarat sig hyfsat i skolan. Sjävlklart är det i första hand hennes egen kapacitet som ligger bakom men också det faktum att hon har hjälp hemifrån genom både tjat, gnat och beröm. Så är det inte för alla. Läste i DN (finns inte på nätet ännu) att man på Järvafältet dock lyckats ganska bra att höja betyg med hjälp av läxhjälp och extra lärare. Det låter ju väldigt fint. Skolborgarrådet (M) uttalade sig också och var väldigt nöjd.

Dröm då om min förvåning när jag läser vidare i DN att läxhjälpen sponsras av en privat organisation och att man inför nästa termin söker nya kommersiella sponsorer. VA? Vänta lite nu. Är inte rätt till kunskap samhällets ansvar? Ska barn och ungdomar verkligen behöva förlita sig på att man hittar sponsorer till skolan för att de ska få den utbildning dom har rätt till. Det kan väl ändå inte vara rätt och riktigt. Något är väldigt fel när man inte förmår se att skolan har grava utlärningsproblem. Om vi såg till att skolan hade tillräckligt med resurser och att skolarbetet faktiskt skulle göras i skolan (förbjud läxor) så kanske vi kunde ge alla barn och ungdomar lika villkor och möjligheter.

Och så till något helt annat. Hörde på ekot att Europa nu slutligen beslutat att inte ta emot Uiguriska flyktingar som varit tvångdeponerade i Guantanamo. De ska istället "placeras" på ön Palau i stilla havet. Ön har inte många innevånare och tanken är väl att placeringen ska vara tillfällig. Alltså, ytterligare en fångenskap om än i något friare former än på Guantanamo. Anledningen till att det blivit så här är att Kina utövat mycket starka påtryckningar mot länder i till exempel EU för att man inte ska ta emot Uigurerna. Ekonomi väger tyngre än mänskliga rättigheter. Skämmes!

1 kommentar:

Cliff Hanger sa...

Palau är ett av de geografiskt mest avskilda befolkade områdena på jordklotet. Hygglo att sätta dem på en ö ute i ingenstans...

Förbjuda läxor är ett stort steg att ta, och det kommer nog aldrig att hända. Men kanske vore det rätt? Det är i alla fall väldigt olika hur mycket hjälp man kan få hemifrån.

Vissa elever gillar nog annars att få mera studiero hemma. Men då ska det kanske vara frivilligt studerande hemma, inte läxor.