onsdag 3 juni 2009

Transportabel?

Vet inte om du minns Utlänningsnämnden? Du vet, det var dit man kunde överklaga avvisnings- och utvisningsärenden som beslutats av invandrarverket (senare migrationsverket). Det var en hatad myndighet. Besluten kritiserades och nagelfors och det med rätta. Det handlade om människors överlevnad - liv och död.

Jag var ledamot av utlänningsnämnden under fyra år. Det betyder att jag en till två gånger i månaden fattade beslut i olika ärenden om huruvida människor skulle få stanna eller skulle bli hemskickade. På en dag kunde jag vara med och fatta beslut om tio ärenden innehållande mellan en och åtta personer. Det är det svåraste uppdrag jag någonsin haft. Det var svårt av olika skäl. Dels på grund av människoöden man var tvungen att ta del av, tortyr, död, våld - ja det finns inga gränser, men också på grund av den asylpolitik som förs i vårt land. Jag skrev nog 100 reservationer till beslut under de fyra år jag satt med. Mina protester till trots skickades folk till vad jag tror ond bråd död.

I "branschen" fanns några uttryck som blev jargong. Det var till exempel uttrycket "tjänligt självmordsförsök". Alltså, om en person var i så dåligt psykiskt skick att han eller hon inte längre ville leva så var det upp till bevis! Ett annat uttryck som myntades och som används än idag är "transportabel". Alltså, så länge du kan fösas ombord på ett flygplan (även om du måste bäras på bår) är du enligt myndigheterna i sådant skick att du kan utvisas. Om du är döende, vad spelar det för roll.

Jag lämnade utlänningsnämnden och jag gjorde det med buller och bång. Senare lades nämnden ner. Nu har vi istället ett domstolsförfarande men vad hjälper det. När politiken och politikens signaler ljuder så högt att man knappast hör sig själv tänka så kan det bara bli fel.

(Är du intresserad av språk och språkbruk rekommenderar jag en lyssning på det här, lyssna på läkaren i början på inslaget och översätt vad han säger).

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jo, snacka gå ju inte, ska vara fan journalist. Hon ger sig inte förrän hon får det svar hon vill ha.
Uttrycket "Transportabel" fanns redan på min Beckombergatid på 80-talet när flyktingar från Bangladesh och Chile bedömdes av polisen och förtroendeläkaren.

Jah Hollis sa...

Jag lyckas inte höra inslaget överhuvudtaget. Det är något som inte funkar med de där länkarna till radion. Det händer bara inget.
Nä nu ska jag åka till Stockholm. Och jag måste förhandsrösta i EU-valet innan tåget går (bokstavligt talat).

Alla smutsiga detaljer sa...

Men hallå, även du! Väkommen till den regniga huvudstaden.