torsdag 6 oktober 2011

Vad är det med folk?

En fördel med att åka tunnelbana istället för att cykla är att man hinner läsa lite på vägen. Idag läste jag till exempel insändarna i gratistidningen Metro. Det var som vanligt en salig blandning mellan ämnen men det som drog till sig min uppmärksamhet var en insändare av en man som inte fick pengarna att räcka till.

I insändaren berättade mannen att han fått 255 kronor i löneförhöjning i år. Hans hyra hade samtidigt gått upp med 162 kronor och tunnelbanekortet med 100. Enligt hans uträkning gick han alltså back 7 kronor.

Hm, min första reaktion var att han antagligen gått sämre utveckling än så för jag antar att han har fler utgifter än hyra och kollektivtrafik. Själv har jag tillexempel fått rejäla höjningar på försäkringar. Dessutom går högkostnadskydden upp om man till äventyrs behöver sjukvård. Ja, det finns nog många exempel.

Nåja, det var ju en del av den stora planen. Ökad lönespridning, mindre löneökningar men ändå en "nöjd och mätt" medelklass. Det var väl så ni tänkte i finansdepartementet - eller? Läste vidare med tanken att insändarskribenten nog skulle dra till med en ordentlig drapa att nu får det vara nog med att gynna dom rika med skattesänkningar och reellt sänka lönerna för dom mindre bemedlade.

Så, dröm om min förvåning när avsändaren avslutades med en förbannelse över.... facket som inte förhandlat upp lönen tillräckligt. Alltså, hallå! Vad tänker folk med?

1 kommentar:

Jah Hollis sa...

Herr Borg och kompani höjde också gränsen för oss som försöker upprätthålla arbetslinjen genom att pendla till och från jobbet (i mitt fall de tio milen mellan Malmö och Kristianstad, med tåg), vad gäller att dra av för de kostnader vi faktiskt har för att kunna behålla jobbet. Tusen kronor höjdes denna gräns för vad man kan dra av för arbetsresor, men det var det ju inte direkt någon som ropade ut när budgeten presenterades.